»TV Tablå idag » Just nu Hela dagen Kompakt | Alla kanaler Mina kanaler | Uppdatera automatiskt | Välj kanaler
 • Axess TV tv tablå, Torsdag 2019-01-17
   07:00 Kelterna
  Språk är en del av människors identitet. De keltiska språken har vid flera tillfällen hotats av utrotning. Produktion: BBC 1987. Programledare: Frank Delaney. Del 5 av 6. (60min, 1:31 till start)
   08:00 Populismens idéer
  Talare: Karin Svanborg-Sjövall - Populismens hårda kärna, Torbjörn Elensky - Från Benito till Beppe, Lars Trägårdh - Amerikansk populism. Moderator: PJ Anders Linder. Upplever vi ett verkligt uppsving för populistiska föreställningar som motsvarar det allt intensivare intresset för dem? Var får de i så fall särskilt genomslag och var har de svårt att göra sig gällande? Vad beror sådana skillnader på? Går det att frilägga gemensamma nämnare för de populistiska rörelserna eller kan var och en förstås blott på egna meriter? Detta var temat för seminariet Populismens ide?er som hölls ute på Engelsbergs bruk den 25 september. Del 2 av 4. (60min, 2:31 till start)
   09:00 Luthersson läser världslitteraturen
  ?Den muterade suveränen? härskar fortfarande i ?det öppna och fria samhället?, skriver Botho Strauss, född 1944, i sin genombrottsroman ?Den unge mannen? från 1984. Allting ligger i skuggan av ?1933 års kors?. Tyskarna skyr sina traditioner och seder av rädsla för att likna den döde, deras ?störste niding?. I en essä 1993 uppmuntrar han landsmännen att bryta den onda cirkeln. I betraktarens ögon förvandlades han därmed från postmodernistiskt underbarn till kontroversiell nationalkonservativ. Är någon av bilderna sann? Thomas Steinfeld, professor i litteraturvetenskap vid universitetet i Luzern, tidigare litteraturredaktör i Frankfurter Allgemeine Zeitung och kulturchef i Süddeutsche Zeitung, samtalar med Peter Luthersson. (30min, 3:31 till start)
   09:30 Ombytta roller - säsong 3
  När Richard är borta från herrgården försöker några av hans styrelseledamöter ta över företaget. Men Audrey får nys om saken och tar hjälp av sin inflytelserike farbror, Grevil Hartley. Produktion: BBC 1981. Del 6 av 7. Medverkande: Penelope Keith, Peter Bowles, Angela Thorne. (30min, 4:01 till start)
   10:00 Axess lunchseminarium
  Glappet växer inte bara mellan Rysslands och Sveriges militära förmåga utan också mellan ord och handling i svensk försvarspolitik. Det talas återkommande om tillnyktring och tillskott, men retoriken matchas inte av ökade resurser. Vad är det som står på spel? Patrik Oksanen samtalar med PJ Anders Linder. Seminariet spelades in i november 2018. (220min, 4:31 till start)
   13:40 Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier
  Sir Richard J Evans är professor i historia och verksam vid Cambridge University och Gresham College i London. Evans är specialiserad på Tyskland och Tysklands historia. Evans föredrag handlar om nationalism och nationell identitet i Tyskland under 1700-talet fram till idag. Inspelat på Engelsbergs bruk i juni 2017. Del 8 av 12. (20min, 8:11 till start)
   14:00 Frankrikes konst
  Från gotik till rokoko. Under 1700-talet fyllde Frankrikes mäktiga kungar sina glittrande palats med enastående konst. En konst som uppstod genom en kamp mellan tradition och revolution och ett folk som inte alltid lät sig styras. Produktion: BBC 2017. Del 1 av 3. (60min, 8:31 till start)
   15:00 Gauguin
  När den syfilitiske och alkoholiserade fransmannen Paul Gauguin år 1903 dog i ensamhet på Marquesasöarna var det omöjligt att föreställa sig hans enastående inflytande på modern konst. Waldemar Januszczak berättar den dramatiska historien om Paul Gauguin och hans mästerverk. Produktion: BBC 2010. Del 2 av 2. (60min, 9:31 till start)
   16:00 Drottning Viktoria med egna ord
  Frigörelse. Bilden av drottning Victoria som den ständigt nedbrutna och gråtande änkan efter den älskade maken Alberts död stämmer inte. Genom hennes privata korrespondens framträder istället en levnadsglad Victoria, fri från ett tryckande äktenskap. BBC 2014. Del 2 av 2. (60min, 10:31 till start)
   17:00 Bioterrorism
  Bioterrorism har blivit ett allt allvarligare globalt hot. Virus och bakterier ger terrorister och skurkstater möjlighet att snabbt och billigt tillfoga de mest militärt avancerade länder oerhörda skador. Men hittills har det visat sig omöjligt att få världens stater att enas om ett förbud mot detta gemensamma hot. (60min, 11:31 till start)
   18:00 Veckans bok
  Hennes excellens Agda Rössel. Från banvaktstugan till FN-skrapan. Elin Jäderström skriver om Agda Rössel som 1958 utnämndes till världens första kvinnliga FN-ambassadör. Hon hade gjort klassresan och hennes utnämning skapade en chockvåg i det politiska Sverige. Elin Jäderström intervjuades av Lotta Gröning under bokmässan i Göteborg 2018. Del 14 av 16. (30min, 12:31 till start)
   18:30 Den mångtydige Machiavelli
  Hilary Gatti är professor emerita och en av världens främsta experter på Machiavelli. I ett samtal med journalisten Iain Martin förklarar hon vad som händer när ett folk själva väljer att styras av en dålig ledare, eller till och med en tyrann. Gatti diskuterar också hur den machiavelliske karaktären, som vi bland annat känner från Shakespeares många dramer, växte fram. Vem var egentligen Machiavelli? Vad har hans idéer för relevans i dagens politik och samhälle? Den brittiska journalisten Iain Martin intervjuar åtta forskare och historiker. Intervjuer inspelade i Palazzo Medici Riccardi, Florens, i mars 2018, i samband med seminariet Why Polities Decline: Corruption, Tyranny and Bad Leadership. Del 5 av 8. (30min, 13:01 till start)
   19:00 Konsert med Die Wiener Sängerknaben
  Wiens gosskör, Die Wienersängerknaben, sjunger verk från Praetorius till Verdi i denna konsert med Wienerfilharmonikerna under ledning av Franz Welser-Möst. Produktion: ORF/Unitel 2012. (60min, 13:31 till start)
   20:00 Den kreativa renässansen
  Även om italienska renässansmålare hämtade inspiration från klassisk konst inspirerades majoriteten av dem av religiösa motiv. Det gäller särskilt Piero della Francesca, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rafael och Fra Angelico. Produktion: BBC 2016. Del 2 av 4. (60min, 14:31 till start)
   21:00 Storbritanniens glömda byar
  Sydvästra England. Penelope Keith besöker byar i Dorset, Sommerset och Wiltshire som använts för tv- och filminspelningar, bland annat Cricket St Thomas där den populära tv-serien Ombytta roller, i vilken hon själv medverkade, spelades in. Produktion: Channel 4 2014. Del 3 av 7. Producerat år 2015. (50min, 15:31 till start)
   21:50 De svenska historiedagarna i Visby
  Visby 1361 - Invasionen. Det danska angreppet på Gotland år 1361 har inte glömts av gotlänningarna. Händelseutvecklingen före och efter den danska invasionen är en komplicerad serie av politiska intriger och allianser. Visbys många köpmän och öns bönder anade troligen inte vilket hot som väntade när ett fartyg från Stockholm anlände till Visby hamn i mitten av maj med ett brev från Sveriges kung Magnus Eriksson. Föreläsare är fil.lic. Gun Westholm, medeltidsarkeolog och tidigare förste antikvarie vid Gotlands museum. Inspelat på Wisby Strand Congress och Event i oktober 2018. Del 6 av 10. (45min, 16:21 till start)
   22:35 Robotarnas tid
  Underhållningsrobotar. Robotar är inte längre en fantasi utan alltmer en del av våra liv. Tekniska förändringar kommer snart att göra det möjligt för oss att tillbringa mer ledig tid med dem ? för att roa oss. Smarta och sofistikerade maskiner gjorda för underhållning och utbildning kan snart bli ett faktum. Produktion Flame Distribution 2014. Del 6 av 6. (55min, 17:06 till start)
 • Axess TV tv tablå, Fredag 2019-01-18
   23:30 Where is Life Science Heading in the Future?
  Genes, Technology and Society:. Stefan Jansson - Genome editing and the EU GMO legislation, Sara Sjöling - Unearthing the hidden biodiversity in the service of a sustainable society, Per Falkholt - New gene technologies, cell factories and development of industrial applications. Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk. Moderator: Paul Hudson. Del 2 av 5.
   07:00 Gauguin
  När den syfilitiske och alkoholiserade fransmannen Paul Gauguin år 1903 dog i ensamhet på Marquesasöarna var det omöjligt att föreställa sig hans enastående inflytande på modern konst. Waldemar Januszczak berättar den dramatiska historien om Paul Gauguin och hans mästerverk. Produktion: BBC 2010. Del 2 av 2. (60min)
   08:00 Populismens idéer
  Talare: Peter Santesson - Folk och elit i svensk politik, Widar Andersson - Populism till vardags, Jörgen Huitfeldt - En infantiliserad samhällsdebatt ? ett hot mot demokratin. Moderator: PJ Anders Linder. Upplever vi ett verkligt uppsving för populistiska föreställningar som motsvarar det allt intensivare intresset för dem? Var får de i så fall särskilt genomslag och var har de svårt att göra sig gällande? Vad beror sådana skillnader på? Går det att frilägga gemensamma nämnare för de populistiska rörelserna eller kan var och en förstås blott på egna meriter? Detta var temat för seminariet Populismens ide?er som hölls ute på Engelsbergs bruk den 25 september. Del 3 av 4. (60min)
   09:00 Bioterrorism
  Bioterrorism har blivit ett allt allvarligare globalt hot. Virus och bakterier ger terrorister och skurkstater möjlighet att snabbt och billigt tillfoga de mest militärt avancerade länder oerhörda skador. Men hittills har det visat sig omöjligt att få världens stater att enas om ett förbud mot detta gemensamma hot. (60min)
   10:00 Den mångtydige Machiavelli
  Hilary Gatti är professor emerita och en av världens främsta experter på Machiavelli. I ett samtal med journalisten Iain Martin förklarar hon vad som händer när ett folk själva väljer att styras av en dålig ledare, eller till och med en tyrann. Gatti diskuterar också hur den machiavelliske karaktären, som vi bland annat känner från Shakespeares många dramer, växte fram. Vem var egentligen Machiavelli? Vad har hans idéer för relevans i dagens politik och samhälle? Den brittiska journalisten Iain Martin intervjuar åtta forskare och historiker. Intervjuer inspelade i Palazzo Medici Riccardi, Florens, i mars 2018, i samband med seminariet Why Polities Decline: Corruption, Tyranny and Bad Leadership. Del 5 av 8. (30min)
   10:30 Ombytta roller - säsong 3
  När Richard är borta från herrgården försöker några av hans styrelseledamöter ta över företaget. Men Audrey får nys om saken och tar hjälp av sin inflytelserike farbror, Grevil Hartley. Produktion: BBC 1981. Del 6 av 7. Medverkande: Penelope Keith, Peter Bowles, Angela Thorne. (210min)
   14:00 Drottning Viktoria med egna ord
  Frigörelse. Bilden av drottning Victoria som den ständigt nedbrutna och gråtande änkan efter den älskade maken Alberts död stämmer inte. Genom hennes privata korrespondens framträder istället en levnadsglad Victoria, fri från ett tryckande äktenskap. BBC 2014. Del 2 av 2. (60min)
   15:00 Den kreativa renässansen
  Även om italienska renässansmålare hämtade inspiration från klassisk konst inspirerades majoriteten av dem av religiösa motiv. Det gäller särskilt Piero della Francesca, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rafael och Fra Angelico. Produktion: BBC 2016. Del 2 av 4. (60min)
   16:00 Konsert med Die Wiener Sängerknaben
  Wiens gosskör, Die Wienersängerknaben, sjunger verk från Praetorius till Verdi i denna konsert med Wienerfilharmonikerna under ledning av Franz Welser-Möst. Produktion: ORF/Unitel 2012. (60min)
   17:00 De svenska historiedagarna i Visby
  Visby 1361 - Invasionen. Det danska angreppet på Gotland år 1361 har inte glömts av gotlänningarna. Händelseutvecklingen före och efter den danska invasionen är en komplicerad serie av politiska intriger och allianser. Visbys många köpmän och öns bönder anade troligen inte vilket hot som väntade när ett fartyg från Stockholm anlände till Visby hamn i mitten av maj med ett brev från Sveriges kung Magnus Eriksson. Föreläsare är fil.lic. Gun Westholm, medeltidsarkeolog och tidigare förste antikvarie vid Gotlands museum. Inspelat på Wisby Strand Congress och Event i oktober 2018. Del 6 av 10. (50min)
   17:50 Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier
  Sir Richard J Evans är professor i historia och verksam vid Cambridge University och Gresham College i London. Evans är specialiserad på Tyskland och Tysklands historia. Evans föredrag handlar om nationalism och nationell identitet i Tyskland under 1700-talet fram till idag. Inspelat på Engelsbergs bruk i juni 2017. Del 8 av 12. (20min)
   18:10 Storbritanniens glömda byar
  Sydvästra England. Penelope Keith besöker byar i Dorset, Sommerset och Wiltshire som använts för tv- och filminspelningar, bland annat Cricket St Thomas där den populära tv-serien Ombytta roller, i vilken hon själv medverkade, spelades in. Produktion: Channel 4 2014. Del 3 av 7. (50min)
   19:00 Kelterna
  Språk är en del av människors identitet. De keltiska språken har vid flera tillfällen hotats av utrotning. Produktion: BBC 1987. Programledare: Frank Delaney. Del 5 av 6. (60min)
   20:00 IS - Våldets ursprung
  Terrornätverket IS motiverar sina blodiga dåd med hänvisning till skrivningar i Koranen. I denna dokumentär om IS rötter går vi tillbaka 1400 år i historien till tiden för islams ursprung. Vi rör oss mellan det förflutna och vår egen tid, över tre kontinenter och tar del av både skrämmande och gripande scener. Produktion: BBC 2017. Programledare: Tom Holland. (60min)
   21:00 Axess lunchseminarium
  Sveriges statsskuld är förhållandevis låg, men den privata skuldsättningen i Sverige är desto större. Hushållens skuldkvot är rekordhög och företagen har lånat ännu större belopp. Varför lånar vi så mycket? Vilka risker är det som byggs upp? Författaren och forskaren Tino Sanandaji har skrivit boken Tio tusen miljarder ? skuldkalaset och den förträngda baksmällan. Han samtalar med PJ Anders Linder. Inspelat den 19 oktober 2018. (60min)
   22:00 Veckans bok
  Hennes excellens Agda Rössel. Från banvaktstugan till FN-skrapan. Elin Jäderström skriver om Agda Rössel som 1958 utnämndes till världens första kvinnliga FN-ambassadör. Hon hade gjort klassresan och hennes utnämning skapade en chockvåg i det politiska Sverige. Elin Jäderström intervjuades av Lotta Gröning under bokmässan i Göteborg 2018. Del 14 av 16. (30min)
   22:30 Frankrikes konst
  Från gotik till rokoko. Under 1700-talet fyllde Frankrikes mäktiga kungar sina glittrande palats med enastående konst. En konst som uppstod genom en kamp mellan tradition och revolution och ett folk som inte alltid lät sig styras. Produktion: BBC 2017. Del 1 av 3. (60min)
   23:30 Where is Life Science Heading in the Future?
  Genes, Technology and Society:. Audrun Utskarpen - Societal benefit, sustainability and ethics in the introduction of genetically modified organisms. Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk. Moderator: Paul Hudson. Del 3 av 5.
   00:00 Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier
  Robert Johnson är doktor i historia vid Oxfords universitet. Han är särskild rådgivare för de brittiska, amerikanska, danska, franska, tyska och afghanska styrkorna i Afghanistan i säkerhetsfrågor och han är före detta officer i det brittiska försvaret. Med utgångspunkt i första världskriget ger Johnson i detta föredrag historiska exempel på hur ideologier om den egna nationen påverkade synen på det krig man deltog i. Inspelat på Engelsbergs bruk i juni 2017. Del 9 av 12. (20min)
 • Axess TV tv tablå, Lördag 2019-01-19
   00:20 Luthersson läser världslitteraturen
  ?Den muterade suveränen? härskar fortfarande i ?det öppna och fria samhället?, skriver Botho Strauss, född 1944, i sin genombrottsroman ?Den unge mannen? från 1984. Allting ligger i skuggan av ?1933 års kors?. Tyskarna skyr sina traditioner och seder av rädsla för att likna den döde, deras ?störste niding?. I en essä 1993 uppmuntrar han landsmännen att bryta den onda cirkeln. I betraktarens ögon förvandlades han därmed från postmodernistiskt underbarn till kontroversiell nationalkonservativ. Är någon av bilderna sann? Thomas Steinfeld, professor i litteraturvetenskap vid universitetet i Luzern, tidigare litteraturredaktör i Frankfurter Allgemeine Zeitung och kulturchef i Süddeutsche Zeitung, samtalar med Peter Luthersson.
   07:00 Den kreativa renässansen
  Även om italienska renässansmålare hämtade inspiration från klassisk konst inspirerades majoriteten av dem av religiösa motiv. Det gäller särskilt Piero della Francesca, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rafael och Fra Angelico. Produktion: BBC 2016. Del 2 av 4. (60min)
   08:00 Populismens idéer
  Talare: Anders Widfeldt - När missnöjet kommer till makten, Anders Sundell - Medborgarnas ansvar, Hans-Gunnar Axberger - Institutioner, på gott och ont. Moderator: PJ Anders Linder. Upplever vi ett verkligt uppsving för populistiska föreställningar som motsvarar det allt intensivare intresset för dem? Var får de i så fall särskilt genomslag och var har de svårt att göra sig gällande? Vad beror sådana skillnader på? Går det att frilägga gemensamma nämnare för de populistiska rörelserna eller kan var och en förstås blott på egna meriter? Detta var temat för seminariet Populismens ide?er som hölls ute på Engelsbergs bruk den 25 september. Del 4 av 4. (60min)
   09:00 Gauguin
  När den syfilitiske och alkoholiserade fransmannen Paul Gauguin år 1903 dog i ensamhet på Marquesasöarna var det omöjligt att föreställa sig hans enastående inflytande på modern konst. Waldemar Januszczak berättar den dramatiska historien om Paul Gauguin och hans mästerverk. Produktion: BBC 2010. Del 2 av 2. (60min)
   10:00 De svenska historiedagarna i Visby
  Visby 1361 - Invasionen. Det danska angreppet på Gotland år 1361 har inte glömts av gotlänningarna. Händelseutvecklingen före och efter den danska invasionen är en komplicerad serie av politiska intriger och allianser. Visbys många köpmän och öns bönder anade troligen inte vilket hot som väntade när ett fartyg från Stockholm anlände till Visby hamn i mitten av maj med ett brev från Sveriges kung Magnus Eriksson. Föreläsare är fil.lic. Gun Westholm, medeltidsarkeolog och tidigare förste antikvarie vid Gotlands museum. Inspelat på Wisby Strand Congress och Event i oktober 2018. Del 6 av 10. (45min)
   10:45 Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier
  Robert Johnson är doktor i historia vid Oxfords universitet. Han är särskild rådgivare för de brittiska, amerikanska, danska, franska, tyska och afghanska styrkorna i Afghanistan i säkerhetsfrågor och han är före detta officer i det brittiska försvaret. Med utgångspunkt i första världskriget ger Johnson i detta föredrag historiska exempel på hur ideologier om den egna nationen påverkade synen på det krig man deltog i. Inspelat på Engelsbergs bruk i juni 2017. Del 9 av 12. (185min)
   13:50 Bioterrorism
  Bioterrorism har blivit ett allt allvarligare globalt hot. Virus och bakterier ger terrorister och skurkstater möjlighet att snabbt och billigt tillfoga de mest militärt avancerade länder oerhörda skador. Men hittills har det visat sig omöjligt att få världens stater att enas om ett förbud mot detta gemensamma hot. (60min)
   14:50 Storbritanniens glömda byar
  Sydvästra England. Penelope Keith besöker byar i Dorset, Sommerset och Wiltshire som använts för tv- och filminspelningar, bland annat Cricket St Thomas där den populära tv-serien Ombytta roller, i vilken hon själv medverkade, spelades in. Produktion: Channel 4 2014. Del 3 av 7. Producerat år 2015. (50min)
   15:40 Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier
  Sir Richard J Evans är professor i historia och verksam vid Cambridge University och Gresham College i London. Evans är specialiserad på Tyskland och Tysklands historia. Evans föredrag handlar om nationalism och nationell identitet i Tyskland under 1700-talet fram till idag. Inspelat på Engelsbergs bruk i juni 2017. Del 8 av 12. (20min)
   16:00 Kelterna
  Språk är en del av människors identitet. De keltiska språken har vid flera tillfällen hotats av utrotning. Produktion: BBC 1987. Programledare: Frank Delaney. Del 5 av 6. (60min)
   17:00 Luthersson läser världslitteraturen
  ?Den muterade suveränen? härskar fortfarande i ?det öppna och fria samhället?, skriver Botho Strauss, född 1944, i sin genombrottsroman ?Den unge mannen? från 1984. Allting ligger i skuggan av ?1933 års kors?. Tyskarna skyr sina traditioner och seder av rädsla för att likna den döde, deras ?störste niding?. I en essä 1993 uppmuntrar han landsmännen att bryta den onda cirkeln. I betraktarens ögon förvandlades han därmed från postmodernistiskt underbarn till kontroversiell nationalkonservativ. Är någon av bilderna sann? Thomas Steinfeld, professor i litteraturvetenskap vid universitetet i Luzern, tidigare litteraturredaktör i Frankfurter Allgemeine Zeitung och kulturchef i Süddeutsche Zeitung, samtalar med Peter Luthersson. (30min)
   17:30 Ombytta roller - säsong 3
  När Richard är borta från herrgården försöker några av hans styrelseledamöter ta över företaget. Men Audrey får nys om saken och tar hjälp av sin inflytelserike farbror, Grevil Hartley. Produktion: BBC 1981. Del 6 av 7. Medverkande: Penelope Keith, Peter Bowles, Angela Thorne. (30min)
   18:00 Drottning Viktoria med egna ord
  Frigörelse. Bilden av drottning Victoria som den ständigt nedbrutna och gråtande änkan efter den älskade maken Alberts död stämmer inte. Genom hennes privata korrespondens framträder istället en levnadsglad Victoria, fri från ett tryckande äktenskap. BBC 2014. Del 2 av 2. (60min)
   19:00 Veckans bok
  Hennes excellens Agda Rössel. Från banvaktstugan till FN-skrapan. Elin Jäderström skriver om Agda Rössel som 1958 utnämndes till världens första kvinnliga FN-ambassadör. Hon hade gjort klassresan och hennes utnämning skapade en chockvåg i det politiska Sverige. Elin Jäderström intervjuades av Lotta Gröning under bokmässan i Göteborg 2018. Del 14 av 16. (30min)
   19:30 Stora fackbokspriset 2018
  Peter Luthersson intervjuar vinnaren av Stora Fackbokspriset 2018: Per I Gedin. Han tilldelas priset på 125 000 kronor för sin bok: När Sverige blev modernt. Juryns motivering:"Med hjälp av internationella utblickar och idéhistorisk analys och med konsthistorikern Gregor Paulssons livsgärning som röd tråd förmedlar författaren insikter om grunden för det svenska 1900-talets stadsmiljö och samhällsbygge." (30min)
   20:00 Frankrikes konst
  Efter revolutionen. Med den franska revolutionen förändrades fransk konst dramatiskt. Det visar verk av målare som David, Delacroix, Ingres och Gericault. Produktion: BBC 2017. Del 2 av 3. (60min)
   21:00 Kampen om Vita huset
  Jackson mot Adams 1828. Valet 1828 mellan general Andrew Jackson och president John Quincy Adams är ökänt för bittra personangrepp och ryktesspridning. Det ändrade för alltid amerikanska valkampanjer och innebar starten för dagens Demokrater. I dessa sex avsnitt följer vi olika presidentval i USA. Kampen om att bli president har alltid varit stenhård och ofta har förbittrade och fientliga uttalande fått styra valets utgång. Varje avsnitt fokuserar på en uppgörelse mellan två rivaliserande kandidater. Produktion 2016. Del 1 av 6. Producerat år 2016. (45min)
   21:45 En ny bok
  Boken "Collecting Enlightenment" presenterar diplomaten Carl Gustaf Tessin (1695-1770), en av Sveriges största konstsamlare genom tiderna. Magnus Olausson, chef för konstsamlingarna vid Nationalmuseum där Tessins samlingar ingår, berättar om Tessin, hans uppdrag och konst i samtal med programledarna Mats Wiklund och Katarina O?Nils Franke. Inspelat i februari 2018. Boken finns att köpa här: https://axess.bokorder.se/sv-SE/article/3436/collecting-enlightenment (15min)
   22:00 Den mångtydige Machiavelli
  Hilary Gatti är professor emerita och en av världens främsta experter på Machiavelli. I ett samtal med journalisten Iain Martin förklarar hon vad som händer när ett folk själva väljer att styras av en dålig ledare, eller till och med en tyrann. Gatti diskuterar också hur den machiavelliske karaktären, som vi bland annat känner från Shakespeares många dramer, växte fram. Vem var egentligen Machiavelli? Vad har hans idéer för relevans i dagens politik och samhälle? Den brittiska journalisten Iain Martin intervjuar åtta forskare och historiker. Intervjuer inspelade i Palazzo Medici Riccardi, Florens, i mars 2018, i samband med seminariet Why Polities Decline: Corruption, Tyranny and Bad Leadership. Del 5 av 8. (30min)
   22:30 IS - Våldets ursprung
  Terrornätverket IS motiverar sina blodiga dåd med hänvisning till skrivningar i Koranen. I denna dokumentär om IS rötter går vi tillbaka 1400 år i historien till tiden för islams ursprung. Vi rör oss mellan det förflutna och vår egen tid, över tre kontinenter och tar del av både skrämmande och gripande scener. Produktion: BBC 2017. Programledare: Tom Holland. (60min)
 • Axess TV tv tablå, Söndag 2019-01-20
   23:30 Where is Life Science Heading in the Future?
  Genes, Technology and Society:. Karin Dahlman-Wright - Gene technology in human medicine: the past, the present and the future, Marju Orho-Melander - Gene tests in research and from gene-test companies, Anna Wedell - Whole genome sequencing in rare diseases ? a first step towards precision medicine, Douglas Hanahan - Evolving genetic technologies for precision cancer medicine. Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk. Moderator: Paul Hudson. Del 4 av 5.
   07:00 Storbritanniens glömda byar
  Sydvästra England. Penelope Keith besöker byar i Dorset, Sommerset och Wiltshire som använts för tv- och filminspelningar, bland annat Cricket St Thomas där den populära tv-serien Ombytta roller, i vilken hon själv medverkade, spelades in. Produktion: Channel 4 2014. Del 3 av 7. (60min)
   08:00 Drottning Viktoria med egna ord
  Frigörelse. Bilden av drottning Victoria som den ständigt nedbrutna och gråtande änkan efter den älskade maken Alberts död stämmer inte. Genom hennes privata korrespondens framträder istället en levnadsglad Victoria, fri från ett tryckande äktenskap. BBC 2014. Del 2 av 2. (60min)
   09:00 Den kreativa renässansen
  Även om italienska renässansmålare hämtade inspiration från klassisk konst inspirerades majoriteten av dem av religiösa motiv. Det gäller särskilt Piero della Francesca, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rafael och Fra Angelico. Produktion: BBC 2016. Del 2 av 4. (60min)
   10:00 Frankrikes konst
  Efter revolutionen. Med den franska revolutionen förändrades fransk konst dramatiskt. Det visar verk av målare som David, Delacroix, Ingres och Gericault. Produktion: BBC 2017. Del 2 av 3. (230min)
   13:50 Kampen om Vita huset
  Jackson mot Adams 1828. Valet 1828 mellan general Andrew Jackson och president John Quincy Adams är ökänt för bittra personangrepp och ryktesspridning. Det ändrade för alltid amerikanska valkampanjer och innebar starten för dagens Demokrater. I dessa sex avsnitt följer vi olika presidentval i USA. Kampen om att bli president har alltid varit stenhård och ofta har förbittrade och fientliga uttalande fått styra valets utgång. Varje avsnitt fokuserar på en uppgörelse mellan två rivaliserande kandidater. Produktion 2016. Del 1 av 6. (50min)
   14:40 Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier
  Robert Johnson är doktor i historia vid Oxfords universitet. Han är särskild rådgivare för de brittiska, amerikanska, danska, franska, tyska och afghanska styrkorna i Afghanistan i säkerhetsfrågor och han är före detta officer i det brittiska försvaret. Med utgångspunkt i första världskriget ger Johnson i detta föredrag historiska exempel på hur ideologier om den egna nationen påverkade synen på det krig man deltog i. Inspelat på Engelsbergs bruk i juni 2017. Del 9 av 12. (20min)
   15:00 Luthersson läser världslitteraturen
  ?Den muterade suveränen? härskar fortfarande i ?det öppna och fria samhället?, skriver Botho Strauss, född 1944, i sin genombrottsroman ?Den unge mannen? från 1984. Allting ligger i skuggan av ?1933 års kors?. Tyskarna skyr sina traditioner och seder av rädsla för att likna den döde, deras ?störste niding?. I en essä 1993 uppmuntrar han landsmännen att bryta den onda cirkeln. I betraktarens ögon förvandlades han därmed från postmodernistiskt underbarn till kontroversiell nationalkonservativ. Är någon av bilderna sann? Thomas Steinfeld, professor i litteraturvetenskap vid universitetet i Luzern, tidigare litteraturredaktör i Frankfurter Allgemeine Zeitung och kulturchef i Süddeutsche Zeitung, samtalar med Peter Luthersson. (30min)
   15:30 Bioterrorism
  Bioterrorism har blivit ett allt allvarligare globalt hot. Virus och bakterier ger terrorister och skurkstater möjlighet att snabbt och billigt tillfoga de mest militärt avancerade länder oerhörda skador. Men hittills har det visat sig omöjligt att få världens stater att enas om ett förbud mot detta gemensamma hot. (55min)
   16:25 Stora fackbokspriset 2018
  Peter Luthersson intervjuar vinnaren av Stora Fackbokspriset 2018: Per I Gedin. Han tilldelas priset på 125 000 kronor för sin bok: När Sverige blev modernt. Juryns motivering:"Med hjälp av internationella utblickar och idéhistorisk analys och med konsthistorikern Gregor Paulssons livsgärning som röd tråd förmedlar författaren insikter om grunden för det svenska 1900-talets stadsmiljö och samhällsbygge." (25min)
   16:50 Gauguin
  När den syfilitiske och alkoholiserade fransmannen Paul Gauguin år 1903 dog i ensamhet på Marquesasöarna var det omöjligt att föreställa sig hans enastående inflytande på modern konst. Waldemar Januszczak berättar den dramatiska historien om Paul Gauguin och hans mästerverk. Produktion: BBC 2010. Del 2 av 2. (60min)
   17:50 IS - Våldets ursprung
  Terrornätverket IS motiverar sina blodiga dåd med hänvisning till skrivningar i Koranen. I denna dokumentär om IS rötter går vi tillbaka 1400 år i historien till tiden för islams ursprung. Vi rör oss mellan det förflutna och vår egen tid, över tre kontinenter och tar del av både skrämmande och gripande scener. Produktion: BBC 2017. Programledare: Tom Holland. (60min)
   18:50 Das Lied von der Erde
  Få, om ens några orkestrar, har en sådan känsla för och sådana historiska band till Gustav Mahler som Amsterdams kungliga symfoniorkester. I denna inspelning framförs hans Das Lied von der Erde i det världsberömda och akustiskt fulländade konserthuset Concergebouw. Inspelad: maj 2011. Dirigent: Fabio Luisi. Alt: Anna Larsson. Tenor: Robert Dean Smith. (70min)
   20:00 Den mångtydige Machiavelli
  Raphael Ebgi är forskare vid Freie Universität Berlin. I ett samtal med journalisten Iain Martin avhandlas Machiavellis syn på korruption hos individen, samhället och staten. Vem var egentligen Machiavelli? Vad har hans idéer för relevans i dagens politik och samhälle? Den brittiska journalisten Iain Martin intervjuar åtta forskare och historiker. Intervjuer inspelade i Palazzo Medici Riccardi, Florens, i mars 2018, i samband med seminariet Why Polities Decline: Corruption, Tyranny and Bad Leadership. Del 6 av 8. (30min)
   20:30 Ombytta roller - säsong 3
  När Richard är borta från herrgården försöker några av hans styrelseledamöter ta över företaget. Men Audrey får nys om saken och tar hjälp av sin inflytelserike farbror, Grevil Hartley. Produktion: BBC 1981. Del 6 av 7. Medverkande: Penelope Keith, Peter Bowles, Angela Thorne. (30min)
   21:00 De svenska historiedagarna i Visby
  Gotlands (militär)strategiska betydelse igår och idag. Med sitt centrala läge i Östersjön har Gotland alltid varit av intresse för länder som strävat efter inflytande och bedrivit aktivitet i området. I samband med Krimkriget användes Fårösund som bas för engelska och franska flottenheter, under världskrigen låg Gotland bokstavligt talat i skottlinjen, och under kalla kriget hade ön en viktig roll. Efter en lång period av avrustning är nu frågan om Gotlands roll i det svenska försvaret återigen mycket aktuell. Generalmajor Karlis Neretnieks föreläser över ämnet. Inspelat på Wisby Strand Congress och Event i oktober 2018. Del 7 av 10. (60min)
   22:00 Studio Axess Idéspecial
  Hur mycket påverkade desinformation och falska nyheter det svenska valet? Inte särskilt mycket alls, menar journalisten Peter Pomerantsev, specialist på rysk desinformation och propaganda. Det innebär däremot inte att hotet från Vladimir Putin är mindre allvarligt ? Kremls propagandakrigföring skiftar oavbrutet form och det gäller att ständigt vara på sin vakt. Erik Thyselius intervjuade Peter Pomerantsev i oktober 2018. (30min)
   22:30 Kelterna
  Språk är en del av människors identitet. De keltiska språken har vid flera tillfällen hotats av utrotning. Produktion: BBC 1987. Programledare: Frank Delaney. Del 5 av 6. (60min)
   23:30 Where is Life Science Heading in the Future?
  Genes, Technology and Society:. Saar I Gill - Genetic engineering in the cancer clinic, Torbjörn Tännsjö - Ought we to improve our human nature? What ethical theories tell us. Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk. Moderator: Paul Hudson. Del 5 av 5.
 • Axess TV tv tablå, Måndag 2019-01-21
   00:30 Veckans bok
  Hennes excellens Agda Rössel. Från banvaktstugan till FN-skrapan. Elin Jäderström skriver om Agda Rössel som 1958 utnämndes till världens första kvinnliga FN-ambassadör. Hon hade gjort klassresan och hennes utnämning skapade en chockvåg i det politiska Sverige. Elin Jäderström intervjuades av Lotta Gröning under bokmässan i Göteborg 2018. Del 14 av 16.
   07:00 Kampen om Vita huset
  Jackson mot Adams 1828. Valet 1828 mellan general Andrew Jackson och president John Quincy Adams är ökänt för bittra personangrepp och ryktesspridning. Det ändrade för alltid amerikanska valkampanjer och innebar starten för dagens Demokrater. I dessa sex avsnitt följer vi olika presidentval i USA. Kampen om att bli president har alltid varit stenhård och ofta har förbittrade och fientliga uttalande fått styra valets utgång. Varje avsnitt fokuserar på en uppgörelse mellan två rivaliserande kandidater. Produktion 2016. Del 1 av 6. (45min)
   07:45 IS - Våldets ursprung
  Terrornätverket IS motiverar sina blodiga dåd med hänvisning till skrivningar i Koranen. I denna dokumentär om IS rötter går vi tillbaka 1400 år i historien till tiden för islams ursprung. Vi rör oss mellan det förflutna och vår egen tid, över tre kontinenter och tar del av både skrämmande och gripande scener. Produktion: BBC 2017. Programledare: Tom Holland. (65min)
   08:50 Das Lied von der Erde
  Få, om ens några orkestrar, har en sådan känsla för och sådana historiska band till Gustav Mahler som Amsterdams kungliga symfoniorkester. I denna inspelning framförs hans Das Lied von der Erde i det världsberömda och akustiskt fulländade konserthuset Concergebouw. Inspelad: maj 2011. Dirigent: Fabio Luisi. Alt: Anna Larsson. Tenor: Robert Dean Smith. (70min)
   10:00 Drottning Viktoria med egna ord
  Frigörelse. Bilden av drottning Victoria som den ständigt nedbrutna och gråtande änkan efter den älskade maken Alberts död stämmer inte. Genom hennes privata korrespondens framträder istället en levnadsglad Victoria, fri från ett tryckande äktenskap. BBC 2014. Del 2 av 2. (225min)
   13:45 Kelterna
  Språk är en del av människors identitet. De keltiska språken har vid flera tillfällen hotats av utrotning. Produktion: BBC 1987. Programledare: Frank Delaney. Del 5 av 6. (55min)
   14:40 Ombytta roller - säsong 3
  När Richard är borta från herrgården försöker några av hans styrelseledamöter ta över företaget. Men Audrey får nys om saken och tar hjälp av sin inflytelserike farbror, Grevil Hartley. Produktion: BBC 1981. Del 6 av 7. Medverkande: Penelope Keith, Peter Bowles, Angela Thorne. (30min)
   15:10 Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier
  Robert Johnson är doktor i historia vid Oxfords universitet. Han är särskild rådgivare för de brittiska, amerikanska, danska, franska, tyska och afghanska styrkorna i Afghanistan i säkerhetsfrågor och han är före detta officer i det brittiska försvaret. Med utgångspunkt i första världskriget ger Johnson i detta föredrag historiska exempel på hur ideologier om den egna nationen påverkade synen på det krig man deltog i. Inspelat på Engelsbergs bruk i juni 2017. Del 9 av 12. (20min)
   15:30 Studio Axess Idéspecial
  Hur mycket påverkade desinformation och falska nyheter det svenska valet? Inte särskilt mycket alls, menar journalisten Peter Pomerantsev, specialist på rysk desinformation och propaganda. Det innebär däremot inte att hotet från Vladimir Putin är mindre allvarligt ? Kremls propagandakrigföring skiftar oavbrutet form och det gäller att ständigt vara på sin vakt. Erik Thyselius intervjuade Peter Pomerantsev i oktober 2018. (30min)
   16:00 Frankrikes konst
  Efter revolutionen. Med den franska revolutionen förändrades fransk konst dramatiskt. Det visar verk av målare som David, Delacroix, Ingres och Gericault. Produktion: BBC 2017. Del 2 av 3. (60min)
   17:00 Den mångtydige Machiavelli
  Raphael Ebgi är forskare vid Freie Universität Berlin. I ett samtal med journalisten Iain Martin avhandlas Machiavellis syn på korruption hos individen, samhället och staten. Vem var egentligen Machiavelli? Vad har hans idéer för relevans i dagens politik och samhälle? Den brittiska journalisten Iain Martin intervjuar åtta forskare och historiker. Intervjuer inspelade i Palazzo Medici Riccardi, Florens, i mars 2018, i samband med seminariet Why Polities Decline: Corruption, Tyranny and Bad Leadership. Del 6 av 8. (30min)
   17:30 Den kreativa renässansen
  Även om italienska renässansmålare hämtade inspiration från klassisk konst inspirerades majoriteten av dem av religiösa motiv. Det gäller särskilt Piero della Francesca, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rafael och Fra Angelico. Produktion: BBC 2016. Del 2 av 4. (60min)
   18:30 Visionary - On Hilma af Klint and the Spirit of Her Time
  Hilma af Klint började måla abstrakt redan 1906, flera år tidigare än Vassili Kandinski och Piet Mondrian. Vem var hon egentligen och hur ska vi förstå att hennes livsverk blivit känt för världen först nu? Talare: Daniel Birnbaum - The Incredible Legacy of Hilma af Klint, Julia Voss - 5 Things One Should Know About The Life of Hilma af Klint, Tracey Bashkoff - Parallel Visionaries: Hilla Rebay and Hilma af Klint. Moderator: Patricia Berman. Ett symposium som arrangerades i samarbete mellan Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse och Guggenheim Museum i New York. Inspelat den 12 oktober 2018. Del 1 av 2. (90min)
   20:00 Veckans bok
  Jugoslaviens undergång. Krigen. Freden. Framtiden. Historikern Sanimir Resic har med "Jugoslaviens undergång" skrivit en av de mest omfattande kartläggningarna på svenska om Jugoslavienkrigens bakgrund och förlopp. I samtal med Adam Cwejman berättar han om hur krigen präglat Europa och hur de påverkat framtiden. Inspelat på bokmässan i Göteborg 2018. Del 15 av 16. (30min)
   20:30 Warszawa med Dan Cruickshank
  David Cruickshanks barndomsår i Warszawa formade honom som människa men blev även avgörande för hans inriktning som arkitekturhistoriker. Här berättar han om hur dess gamla stadskärna återuppbyggdes sten för sten efter att ha ödelagts av nazisterna. Produktion: BBC 2015. (50min)
   21:20 Bioterrorism
  Bioterrorism har blivit ett allt allvarligare globalt hot. Virus och bakterier ger terrorister och skurkstater möjlighet att snabbt och billigt tillfoga de mest militärt avancerade länder oerhörda skador. Men hittills har det visat sig omöjligt att få världens stater att enas om ett förbud mot detta gemensamma hot. (60min)
   22:20 Luthersson läser världslitteraturen
  ?Den muterade suveränen? härskar fortfarande i ?det öppna och fria samhället?, skriver Botho Strauss, född 1944, i sin genombrottsroman ?Den unge mannen? från 1984. Allting ligger i skuggan av ?1933 års kors?. Tyskarna skyr sina traditioner och seder av rädsla för att likna den döde, deras ?störste niding?. I en essä 1993 uppmuntrar han landsmännen att bryta den onda cirkeln. I betraktarens ögon förvandlades han därmed från postmodernistiskt underbarn till kontroversiell nationalkonservativ. Är någon av bilderna sann? Thomas Steinfeld, professor i litteraturvetenskap vid universitetet i Luzern, tidigare litteraturredaktör i Frankfurter Allgemeine Zeitung och kulturchef i Süddeutsche Zeitung, samtalar med Peter Luthersson. (30min)
   22:50 Storbritanniens glömda byar
  Sydvästra England. Penelope Keith besöker byar i Dorset, Sommerset och Wiltshire som använts för tv- och filminspelningar, bland annat Cricket St Thomas där den populära tv-serien Ombytta roller, i vilken hon själv medverkade, spelades in. Produktion: Channel 4 2014. Del 3 av 7. (50min)
   23:40 Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier
  Robert Johnson är doktor i historia vid Oxfords universitet. Han är särskild rådgivare för de brittiska, amerikanska, danska, franska, tyska och afghanska styrkorna i Afghanistan i säkerhetsfrågor och han är före detta officer i det brittiska försvaret. Med utgångspunkt i första världskriget ger Johnson i detta föredrag historiska exempel på hur ideologier om den egna nationen påverkade synen på det krig man deltog i. Inspelat på Engelsbergs bruk i juni 2017. Del 9 av 12.
 • Axess TV tv tablå, Tisdag 2019-01-22
   00:00 De svenska historiedagarna i Visby
  Gotlands (militär)strategiska betydelse igår och idag. Med sitt centrala läge i Östersjön har Gotland alltid varit av intresse för länder som strävat efter inflytande och bedrivit aktivitet i området. I samband med Krimkriget användes Fårösund som bas för engelska och franska flottenheter, under världskrigen låg Gotland bokstavligt talat i skottlinjen, och under kalla kriget hade ön en viktig roll. Efter en lång period av avrustning är nu frågan om Gotlands roll i det svenska försvaret återigen mycket aktuell. Generalmajor Karlis Neretnieks föreläser över ämnet. Inspelat på Wisby Strand Congress och Event i oktober 2018. Del 7 av 10.
   07:00 Bioterrorism
  Bioterrorism har blivit ett allt allvarligare globalt hot. Virus och bakterier ger terrorister och skurkstater möjlighet att snabbt och billigt tillfoga de mest militärt avancerade länder oerhörda skador. Men hittills har det visat sig omöjligt att få världens stater att enas om ett förbud mot detta gemensamma hot. (60min)
   08:00 Frankrikes konst
  Efter revolutionen. Med den franska revolutionen förändrades fransk konst dramatiskt. Det visar verk av målare som David, Delacroix, Ingres och Gericault. Produktion: BBC 2017. Del 2 av 3. (60min)
   09:00 Kampen om Vita huset
  Jackson mot Adams 1828. Valet 1828 mellan general Andrew Jackson och president John Quincy Adams är ökänt för bittra personangrepp och ryktesspridning. Det ändrade för alltid amerikanska valkampanjer och innebar starten för dagens Demokrater. I dessa sex avsnitt följer vi olika presidentval i USA. Kampen om att bli president har alltid varit stenhård och ofta har förbittrade och fientliga uttalande fått styra valets utgång. Varje avsnitt fokuserar på en uppgörelse mellan två rivaliserande kandidater. Produktion 2016. Del 1 av 6. Producerat år 2016. (50min)
   09:50 Warszawa med Dan Cruickshank
  David Cruickshanks barndomsår i Warszawa formade honom som människa men blev även avgörande för hans inriktning som arkitekturhistoriker. Här berättar han om hur dess gamla stadskärna återuppbyggdes sten för sten efter att ha ödelagts av nazisterna. Produktion: BBC 2015. (50min)
   10:40 Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier
  Robert Johnson är doktor i historia vid Oxfords universitet. Han är särskild rådgivare för de brittiska, amerikanska, danska, franska, tyska och afghanska styrkorna i Afghanistan i säkerhetsfrågor och han är före detta officer i det brittiska försvaret. Med utgångspunkt i första världskriget ger Johnson i detta föredrag historiska exempel på hur ideologier om den egna nationen påverkade synen på det krig man deltog i. Inspelat på Engelsbergs bruk i juni 2017. Del 9 av 12. (200min)
   14:00 IS - Våldets ursprung
  Terrornätverket IS motiverar sina blodiga dåd med hänvisning till skrivningar i Koranen. I denna dokumentär om IS rötter går vi tillbaka 1400 år i historien till tiden för islams ursprung. Vi rör oss mellan det förflutna och vår egen tid, över tre kontinenter och tar del av både skrämmande och gripande scener. Produktion: BBC 2017. Programledare: Tom Holland. (60min)
   15:00 De svenska historiedagarna i Visby
  Gotlands (militär)strategiska betydelse igår och idag. Med sitt centrala läge i Östersjön har Gotland alltid varit av intresse för länder som strävat efter inflytande och bedrivit aktivitet i området. I samband med Krimkriget användes Fårösund som bas för engelska och franska flottenheter, under världskrigen låg Gotland bokstavligt talat i skottlinjen, och under kalla kriget hade ön en viktig roll. Efter en lång period av avrustning är nu frågan om Gotlands roll i det svenska försvaret återigen mycket aktuell. Generalmajor Karlis Neretnieks föreläser över ämnet. Inspelat på Wisby Strand Congress och Event i oktober 2018. Del 7 av 10. (60min)
   16:00 Veckans bok
  Jugoslaviens undergång. Krigen. Freden. Framtiden. Historikern Sanimir Resic har med "Jugoslaviens undergång" skrivit en av de mest omfattande kartläggningarna på svenska om Jugoslavienkrigens bakgrund och förlopp. I samtal med Adam Cwejman berättar han om hur krigen präglat Europa och hur de påverkat framtiden. Inspelat på bokmässan i Göteborg 2018. Del 15 av 16. (30min)
   16:30 Storbritanniens glömda byar
  Sydvästra England. Penelope Keith besöker byar i Dorset, Sommerset och Wiltshire som använts för tv- och filminspelningar, bland annat Cricket St Thomas där den populära tv-serien Ombytta roller, i vilken hon själv medverkade, spelades in. Produktion: Channel 4 2014. Del 3 av 7. Producerat år 2015. (50min)
   17:20 Das Lied von der Erde
  Få, om ens några orkestrar, har en sådan känsla för och sådana historiska band till Gustav Mahler som Amsterdams kungliga symfoniorkester. I denna inspelning framförs hans Das Lied von der Erde i det världsberömda och akustiskt fulländade konserthuset Concergebouw. Inspelad: maj 2011. Dirigent: Fabio Luisi. Alt: Anna Larsson. Tenor: Robert Dean Smith. (70min)
   18:30 Visionary - On Hilma af Klint and the Spirit of Her Time
  Teosofi, en andlig lära som grundades i New York 1875 fungerade som inspirationskälla för många av de tidigare abstrakta konstnärerna. Vad bestod dess lära av och hur kan vi förstå den idag då den dyker upp i samtida konst? Talare: Isaac Lubelsky - New York 1875: The Birth of Theosophy, Linda Dalrymple Henderson - Visions of Space and Matter: Hilma af Klint in Her Occult/Scientific Context, Marco Pasi - Afterthought Forms: The Changing Role of Esotericism between Modern and Contemporary Art, R.H. Quaytman - +x, Chapter 34. Moderator: Patricia Berman. Ett symposium som arrangerades i samarbete mellan Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse och Guggenheim Museum i New York. Inspelat den 12 oktober 2018. Del 2 av 2. (90min)
   20:00 Luthersson läser världslitteraturen
  Per Olof Sundman (1922?1992) är en utpräglad utomhusförfattare med en karakteristisk ordknapp, närmast klassiskt isländsk stil och berättarteknik. Hans noveller och romaner tilldrar sig främst i norrländska fjällområden men också i polartrakter och i afrikansk vildmark. Hans gestalter utsätts för sådana prövningar som naturen kan bjuda och har ofta svårt att relatera till varandra. Allting är mycket suggestivt. Per Svensson, politisk redaktör i Dagens Nyheter och 1998 författare till boken Frostviken om Per Olof Sundman, samtalar med Peter Luthersson. (30min)
   20:30 Den mångtydige Machiavelli
  Raphael Ebgi är forskare vid Freie Universität Berlin. I ett samtal med journalisten Iain Martin avhandlas Machiavellis syn på korruption hos individen, samhället och staten. Vem var egentligen Machiavelli? Vad har hans idéer för relevans i dagens politik och samhälle? Den brittiska journalisten Iain Martin intervjuar åtta forskare och historiker. Intervjuer inspelade i Palazzo Medici Riccardi, Florens, i mars 2018, i samband med seminariet Why Polities Decline: Corruption, Tyranny and Bad Leadership. Del 6 av 8. (30min)
   21:00 Kelterna
  Kelterna gav viktiga bidrag till europeisk civilisation. Inte bara med underbar konst utan också med ett sätt att tänka, en filosofi och en passion för frihet. Produktion: BBC 1987. Programledare: Frank Delaney. Del 6 av 6. (60min)
   22:00 Den kreativa renässansen
  Även om italienska renässansmålare hämtade inspiration från klassisk konst inspirerades majoriteten av dem av religiösa motiv. Det gäller särskilt Piero della Francesca, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rafael och Fra Angelico. Produktion: BBC 2016. Del 2 av 4. (60min)
   23:00 Ombytta roller - säsong 3
  När Richard är borta från herrgården försöker några av hans styrelseledamöter ta över företaget. Men Audrey får nys om saken och tar hjälp av sin inflytelserike farbror, Grevil Hartley. Produktion: BBC 1981. Del 6 av 7. Medverkande: Penelope Keith, Peter Bowles, Angela Thorne. (30min)
   23:30 Studio Axess Idéspecial
  Hur mycket påverkade desinformation och falska nyheter det svenska valet? Inte särskilt mycket alls, menar journalisten Peter Pomerantsev, specialist på rysk desinformation och propaganda. Det innebär däremot inte att hotet från Vladimir Putin är mindre allvarligt ? Kremls propagandakrigföring skiftar oavbrutet form och det gäller att ständigt vara på sin vakt. Erik Thyselius intervjuade Peter Pomerantsev i oktober 2018.
 • Axess TV tv tablå, Onsdag 2019-01-23
   00:00 Drottning Viktoria med egna ord
  Frigörelse. Bilden av drottning Victoria som den ständigt nedbrutna och gråtande änkan efter den älskade maken Alberts död stämmer inte. Genom hennes privata korrespondens framträder istället en levnadsglad Victoria, fri från ett tryckande äktenskap. BBC 2014. Del 2 av 2.
   07:00 Luthersson läser världslitteraturen
  Per Olof Sundman (1922?1992) är en utpräglad utomhusförfattare med en karakteristisk ordknapp, närmast klassiskt isländsk stil och berättarteknik. Hans noveller och romaner tilldrar sig främst i norrländska fjällområden men också i polartrakter och i afrikansk vildmark. Hans gestalter utsätts för sådana prövningar som naturen kan bjuda och har ofta svårt att relatera till varandra. Allting är mycket suggestivt. Per Svensson, politisk redaktör i Dagens Nyheter och 1998 författare till boken Frostviken om Per Olof Sundman, samtalar med Peter Luthersson. (30min)
   07:30 Veckans bok
  Jugoslaviens undergång. Krigen. Freden. Framtiden. Historikern Sanimir Resic har med "Jugoslaviens undergång" skrivit en av de mest omfattande kartläggningarna på svenska om Jugoslavienkrigens bakgrund och förlopp. I samtal med Adam Cwejman berättar han om hur krigen präglat Europa och hur de påverkat framtiden. Inspelat på bokmässan i Göteborg 2018. Del 15 av 16. (30min)
   08:00 De svenska historiedagarna i Visby
  Gotlands (militär)strategiska betydelse igår och idag. Med sitt centrala läge i Östersjön har Gotland alltid varit av intresse för länder som strävat efter inflytande och bedrivit aktivitet i området. I samband med Krimkriget användes Fårösund som bas för engelska och franska flottenheter, under världskrigen låg Gotland bokstavligt talat i skottlinjen, och under kalla kriget hade ön en viktig roll. Efter en lång period av avrustning är nu frågan om Gotlands roll i det svenska försvaret återigen mycket aktuell. Generalmajor Karlis Neretnieks föreläser över ämnet. Inspelat på Wisby Strand Congress och Event i oktober 2018. Del 7 av 10. (60min)
   09:00 Kelterna
  Kelterna gav viktiga bidrag till europeisk civilisation. Inte bara med underbar konst utan också med ett sätt att tänka, en filosofi och en passion för frihet. Produktion: BBC 1987. Programledare: Frank Delaney. Del 6 av 6. (60min)
   10:00 IS - Våldets ursprung
  Terrornätverket IS motiverar sina blodiga dåd med hänvisning till skrivningar i Koranen. I denna dokumentär om IS rötter går vi tillbaka 1400 år i historien till tiden för islams ursprung. Vi rör oss mellan det förflutna och vår egen tid, över tre kontinenter och tar del av både skrämmande och gripande scener. Produktion: BBC 2017. Programledare: Tom Holland. (230min)
   13:50 Storbritanniens glömda byar
  Sydvästra England. Penelope Keith besöker byar i Dorset, Sommerset och Wiltshire som använts för tv- och filminspelningar, bland annat Cricket St Thomas där den populära tv-serien Ombytta roller, i vilken hon själv medverkade, spelades in. Produktion: Channel 4 2014. Del 3 av 7. (50min)
   14:40 Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier
  Robert Johnson är doktor i historia vid Oxfords universitet. Han är särskild rådgivare för de brittiska, amerikanska, danska, franska, tyska och afghanska styrkorna i Afghanistan i säkerhetsfrågor och han är före detta officer i det brittiska försvaret. Med utgångspunkt i första världskriget ger Johnson i detta föredrag historiska exempel på hur ideologier om den egna nationen påverkade synen på det krig man deltog i. Inspelat på Engelsbergs bruk i juni 2017. Del 9 av 12. (20min)
   15:00 Den mångtydige Machiavelli
  Raphael Ebgi är forskare vid Freie Universität Berlin. I ett samtal med journalisten Iain Martin avhandlas Machiavellis syn på korruption hos individen, samhället och staten. Vem var egentligen Machiavelli? Vad har hans idéer för relevans i dagens politik och samhälle? Den brittiska journalisten Iain Martin intervjuar åtta forskare och historiker. Intervjuer inspelade i Palazzo Medici Riccardi, Florens, i mars 2018, i samband med seminariet Why Polities Decline: Corruption, Tyranny and Bad Leadership. Del 6 av 8. (30min)
   15:30 Das Lied von der Erde
  Få, om ens några orkestrar, har en sådan känsla för och sådana historiska band till Gustav Mahler som Amsterdams kungliga symfoniorkester. I denna inspelning framförs hans Das Lied von der Erde i det världsberömda och akustiskt fulländade konserthuset Concergebouw. Inspelad: maj 2011. Dirigent: Fabio Luisi. Alt: Anna Larsson. Tenor: Robert Dean Smith. (70min)
   16:40 Warszawa med Dan Cruickshank
  David Cruickshanks barndomsår i Warszawa formade honom som människa men blev även avgörande för hans inriktning som arkitekturhistoriker. Här berättar han om hur dess gamla stadskärna återuppbyggdes sten för sten efter att ha ödelagts av nazisterna. Produktion: BBC 2015. (50min)
   17:30 Frankrikes konst
  Efter revolutionen. Med den franska revolutionen förändrades fransk konst dramatiskt. Det visar verk av målare som David, Delacroix, Ingres och Gericault. Produktion: BBC 2017. Del 2 av 3. (60min)
   18:30 Where is Life Science Heading in the Future?
  Genes, Technology and Society:. Stefan Nordlund - Where is life science heading?, Stefan Ståhl - Key method development in gene technology, Jennifer Kahn - Should we be excited or afraid? How CRISPR/Cas9 is changing the world. Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk. Moderator: Paul Hudson. Del 1 av 5. (70min)
   19:40 Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier
  Jonathan Fenby är författare och konsult i Kina-frågor. Hans författarskap rör sig kring Frankrikes och Kinas historia och nutid. I sitt föredrag berättar Fenby om hur bilden av Kina som den sista Kommunistmakten är felaktig. Istället borde dagens Kina betraktas som en reinkarnation av det historiska kejsardömet, med den nuvarande parti-regimen som dess senaste dynasti. Inspelat på Engelsbergs bruk i juni 2017. Del 10 av 12. (20min)
   20:00 Ombytta roller - säsong 3
  Tack vare Audrey och hennes farbror, Grevil Hartley, har Richard återtagit kontrollen av sitt företag. Men han behöver pengar och inser att han måste sälja Grantleigh. Lyckligtvis testamenterar farbror Grevil en rejäl summa till Audrey och allt får ett lyckligt slut. Produktion: BBC 1981. Del 7 av 7. Medverkande: Penelope Keith, Peter Bowles, Angela Thorne. (30min)
   20:30 Konstnären Churchill
  Den respekterade BBC-journalisten Andrew Marr skildrar konstnären Winston Churchill. Han intervjuar Churchills släktingar och beskriver beröringspunkterna mellan Churchills privata passion för måleri och hans offentliga liv som politiker och statsman. BBC 2015. (60min)
   21:30 Studio Axess Idéspecial
  Hur mycket påverkade desinformation och falska nyheter det svenska valet? Inte särskilt mycket alls, menar journalisten Peter Pomerantsev, specialist på rysk desinformation och propaganda. Det innebär däremot inte att hotet från Vladimir Putin är mindre allvarligt ? Kremls propagandakrigföring skiftar oavbrutet form och det gäller att ständigt vara på sin vakt. Erik Thyselius intervjuade Peter Pomerantsev i oktober 2018. (30min)
   22:00 Visionary - On Hilma af Klint and the Spirit of Her Time
  Hilma af Klint började måla abstrakt redan 1906, flera år tidigare än Vassili Kandinski och Piet Mondrian. Vem var hon egentligen och hur ska vi förstå att hennes livsverk blivit känt för världen först nu? Talare: Daniel Birnbaum - The Incredible Legacy of Hilma af Klint, Julia Voss - 5 Things One Should Know About The Life of Hilma af Klint, Tracey Bashkoff - Parallel Visionaries: Hilla Rebay and Hilma af Klint. Moderator: Patricia Berman. Ett symposium som arrangerades i samarbete mellan Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse och Guggenheim Museum i New York. Inspelat den 12 oktober 2018. Del 1 av 2. (75min)
   23:15 Kampen om Vita huset
  Jackson mot Adams 1828. Valet 1828 mellan general Andrew Jackson och president John Quincy Adams är ökänt för bittra personangrepp och ryktesspridning. Det ändrade för alltid amerikanska valkampanjer och innebar starten för dagens Demokrater. I dessa sex avsnitt följer vi olika presidentval i USA. Kampen om att bli president har alltid varit stenhård och ofta har förbittrade och fientliga uttalande fått styra valets utgång. Varje avsnitt fokuserar på en uppgörelse mellan två rivaliserande kandidater. Produktion 2016. Del 1 av 6.