»TV Tablå idag » Just nu Hela dagen Kompakt | Alla kanaler Mina kanaler | Uppdatera automatiskt | Välj kanaler
 • Axess TV tv tablå, Måndag 2018-05-28
   07:00 Axess föredrag - Om krig
  Den långa fred- och kärnvapenavskräckningen. Lawrence Freedman. (20min)
   07:20 Axess föredrag - Om krig
  Krig och den mänskliga fantasin. Christopher Coker. (20min)
   07:40 Att lära av historien
  Deglobalisering, ekonomisk tillväxt och demokrati. Finns det några samband mellan ekonomisk tillväxt och demokratisk utveckling? Stefan Link, Doktor i ekonomisk historia vid Dartmouth College i samtal med Peter Robinson. Vad borde dagens politiker och opinionsbildare lära sig av historiska skeenden och händelser? Vad kan man dra för slutsatser om framtidens utveckling, och vilka slutsatser bör inte dras? Journalisten Peter Robinson intervjuar tio deltagare från seminariet Applied History på Stanford University i mars 2018. Peter Robinson är forskare vid Hoover Institution och programledare för intervjuserien Uncommon Knowledge. Han var talskrivare åt Ronald Reagan och George H.W Bush. Del 5 av 10. (30min)
   08:10 Onedinlinjen - säsong 2
  - säsong 2. Den rike och inflytelserike Sir Richard Lazenby tvingar en James i penningnöd att resa till Versailles för att överlämna ett hemligt brev. Trots att Frankrike befinner sig i revolutionär upprorsstämning tar sig James till Paris för att driva in en gammal skuld men fängslas och hotas av avrättning. I denna nya säsong stiftar vi åter bekantskap med kapten James Onedin och hans segelfartyg, familj och vänner i Liverpools skeppsredarmiljö från 1800-talet. Produktion: BBC 1972. Del 12 av 14. (50min)
   09:00 Kristendomens koder
  Kött och blod. Jesus lidande på korset och de kristna martyrernas plågor spelar en stor roll i konsten. Hur de skildrats och tolkats har skiljts sig genom århundradena. Varför? I sex avsnitt berättar Christy Kenneally om kristendomens olika symboler, tecken, konst och ritualer. Serien är inspelad i elva olika länder. Del 1 av 6. Producerat år 2008. (60min, 0:04 kvar)
   10:00 Brittiska imperiet
  Jeremy Paxman undersöker hur köpmän, erövrare och kolonisatörer överförde brittiska sedvänjor till det brittiska imperiet. Han börjar i Indien, fortsätter till Singapore och Kanada för att avsluta resan i engelska Leicester hos en indisk familj. Del 2 av 5. (240min, 0:04 till start)
   14:00 Medicinska pionjärer
  Ett litet steg. Den brittiske ortopeden Steve Mannion arbetar i norra delen av Malawi där han är den ende kirurgen på ett område med sju miljoner invånare. Mannion driver flera kliniker för barn och vuxna med klubbfot. För att hjälpa fler patienter har han utbildat sin personal att utföra en närmast okänd behandling som inte kräver kirurgiska ingrepp. Den har blivit en stor framgång men mötte i början stor misstänksamhet. Produktion: BBC 2012. Del 3 av 3. (60min, 4:04 till start)
   15:00 Gauguin
  När den syfilitiske och alkoholiserade fransmannen Paul Gauguin år 1903 dog i ensamhet på Marquesasöarna var det omöjligt att föreställa sig hans enastående inflytande på modern konst. Waldemar Januszczak berättar den dramatiska historien om Paul Gauguin och hans mästerverk. Produktion: BBC 2010. Del 2 av 2. (60min, 5:04 till start)
   16:00 Klipporna berättar
  Två ledande auktoriteter på klippmålningar, amerikanen Paul Bahn och fransmannen Jean-Loïc Le Quellec tar oss till de vackraste och mest fascinerande platser där sådana målningar dokumenterats. I detta avsnitt befinner de sig i Pedra Furada i Brasilien. Här har över 1000 målningar, 12 000 år gamla, upptäckts. Producerat av Le Miroir 2016. Del 2 av 3. (55min, 6:04 till start)
   16:55 När Sverige blev rikt
  Snilleindustrierna 1880-1920. Vi talar gärna om historiens genier som förklaring till människans olika framsteg. Men inga snillen kommer särskilt långt utan lärare och konkurrenter, de är alltid barn av sin tid. Även Sverige fick beundrade uppfinnare och innovatörer mot slutet av 1800-talet. Entreprenörer som Alfred Nobel, Gustaf de Laval, Gustaf Dalén och Sven Wingquist presenterade inte bara nya lösningar utan grundade också världsföretag. Tidigare hade man provat sig fram på egen hand men den nya generationen hade fått en gedigen teknisk skolning. De var frukten av nytt utbildningssystem och ny konkurrens. I detta avsnitt berättas om hur de stora industriföretagen grundades och växte upp, och om hur Sverige hamnade utanför första världskriget. Del 2 av 4. (50min, 6:59 till start)
   17:45 Krimtatarerna
  I mer än tvåhundra år har krimtatarerna kämpat för nationellt oberoende. Efter Sovjetunionens kollaps trodde de att de var nära att nå sitt mål. Men i februari 2014 annekterade Vladimir Putin Krimhalvön. I denna dokumentär berättas tatarernas ofta tragiska historia. En berättelse om förräderi, mod och, framför allt, hopp. Regi: Christina Paschyn. Produccent: Mediadante and Paschyn Productions, 2015. Hemsida: http://astruggleforhome.com (45min, 7:49 till start)
   18:30 Albert Kahns underbara värld
  Civila under kriget. I detta avsnitt dokumenteras 39 miljoner vanliga fransmäns umbäranden och hjältemod i städer och byar under första världskriget. Produktion: BBC 2007. Del 5 av 9. (60min, 8:34 till start)
   19:30 Veckans bok
  Anders Johnson har skrivit och medverkat i över 100 böcker, nu senast ?Hela Stockholms Isaak Hirsch? där vi får historien om Stockholms omvandling ? från fattigdom och osanitära förhållanden till något som började likna en modern storstad. Byggherren, entreprenören och donatorn Isaak Hirsch var en viktig del i denna uppbyggnad och var både välkänd och ofta förekommande i tidningarnas skämtpress. Anders Johnson samtalar med Katarina O?Nils Franke om mannen bakom Oscarsteatern och Strandvägen. Intervjun spelades in på bokmässan i Göteborg 2017. (30min, 9:34 till start)
   20:00 Munken som enade Europa
  Under 500-talet grundade den iriske munken Columbanus och hans lärjungar över hundra säten för lärdom och andlighet i ett Europa som splittrats efter Romarrikets fall. En verksamhet som anses ha bidragit till bevarandet av den västerländska civilisationen. BBC: 2015. (60min, 10:04 till start)
   21:00 Royal Castles and Palaces
  Older Castles. Talare: Simon Thurley - Dynastic Symbolism in the English Royal Residence; Per Seesko - Frederiksborg Castle. From Royal Residence to Museum of National History. Moderator: Ulf Wickbom. Under ett heldagsseminarium på Gripsholms slott i september 2017 diskuterades de kungliga slottens betydelse och symbolik idag. En del av dem används fortfarande som kungliga residens medan andra huvudsakligen fungerar som museer. Slott som tas upp är bland andra Fredriksborg, Versailles, Schönbrunn och Drottningholm. Del 1 av 3. (60min, 11:04 till start)
   22:00 Nationernas Europa
  Del 2. Fram till katastrofen i första världskriget var Ungern en del av det mångkulturella Habsburgska imperiet, som liknade dagens EU. Efter den kommunistiska parentesen är Ungern åter en del av ett öppet imperium, men en extremt nationalistisk sådan. Niklas Ekdal intervjuar historikern Norman Stone i Budapest samt journalisten Richard Swartz som har bott i Wien sedan 70-talet och sett historien från första parkett. Vår världsdel har ett rikt men problematiskt arv av nationalism. När EU knakar i fogarna blir det förflutna synligt. I den här serien går vi till botten med Nationernas Europa. Hur ser historien ut, de myter och kulturer, som format alla dessa identiteter? Serien spelades in under våren 2017. (50min, 12:04 till start)
   22:50 De stora filosoferna
  Hegel och Marx. Den tyske filosofen George Wilhelm Friedrich Hegel var en av grundarna av den tyska idealismen och föregångare till Karl Marx. Dessa två inflytelserika tänkare diskuterar professor Peter Singer vid Monash University i Australien med programledaren Bryan Magee. BBC 1987. Del 9 av 15. (50min, 12:54 till start)
   23:40 Heliga Birgitta
  Ända sedan barndomen och uppväxten i Uppland hade Birgitta Birgersdotter känt en kallelse att tjäna och viga sitt liv åt Gud. Hon var mor och hustru och umgicks i de högsta samhällsskikten. Men hennes syner och uppenbarelser drog henne oundvikligen mot Rom. Produktion: Christiana Video 2016. Orignialtitel: Saint Bridget of Sweden. Del 1 av 2. Producerat år 2003. Medverkande: Pernilla August.
 • Axess TV tv tablå, Tisdag 2018-05-29
   00:35 Historisk Axess
  Sverige, slavhandeln och slaveriet. På 1600-talet skaffade sig Sverige ett fort i Afrika, på 1700-talet en ö i Västindien. Både förvärven satte nationen i kontakt med slavhandel och slaveri. Vad innebar innehaven? Och hur bör man se på dem? Joachim Östlund, docent i historia vid Lunds universitet, samtalar med Åsa Karlsson, fil dr i historia och huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon, och Peter Luthersson. Samtalet spelades in våren 2018. Del 2 av 5.
   07:00 Albert Kahns underbara värld
  Civila under kriget. I detta avsnitt dokumenteras 39 miljoner vanliga fransmäns umbäranden och hjältemod i städer och byar under första världskriget. Produktion: BBC 2007. Del 5 av 9. (60min)
   08:00 Gauguin
  När den syfilitiske och alkoholiserade fransmannen Paul Gauguin år 1903 dog i ensamhet på Marquesasöarna var det omöjligt att föreställa sig hans enastående inflytande på modern konst. Waldemar Januszczak berättar den dramatiska historien om Paul Gauguin och hans mästerverk. Produktion: BBC 2010. Del 2 av 2. (60min)
   09:00 Munken som enade Europa
  Under 500-talet grundade den iriske munken Columbanus och hans lärjungar över hundra säten för lärdom och andlighet i ett Europa som splittrats efter Romarrikets fall. En verksamhet som anses ha bidragit till bevarandet av den västerländska civilisationen. BBC: 2015. (60min)
   10:00 Onedinlinjen - säsong 2
  - säsong 2. Den rike och inflytelserike Sir Richard Lazenby tvingar en James i penningnöd att resa till Versailles för att överlämna ett hemligt brev. Trots att Frankrike befinner sig i revolutionär upprorsstämning tar sig James till Paris för att driva in en gammal skuld men fängslas och hotas av avrättning. I denna nya säsong stiftar vi åter bekantskap med kapten James Onedin och hans segelfartyg, familj och vänner i Liverpools skeppsredarmiljö från 1800-talet. Produktion: BBC 1972. Del 12 av 14. (230min)
   13:50 Kristendomens koder
  Kött och blod. Jesus lidande på korset och de kristna martyrernas plågor spelar en stor roll i konsten. Hur de skildrats och tolkats har skiljts sig genom århundradena. Varför? I sex avsnitt berättar Christy Kenneally om kristendomens olika symboler, tecken, konst och ritualer. Serien är inspelad i elva olika länder. Del 1 av 6. Producerat år 2008. (50min)
   14:40 Nationernas Europa
  Del 2. Fram till katastrofen i första världskriget var Ungern en del av det mångkulturella Habsburgska imperiet, som liknade dagens EU. Efter den kommunistiska parentesen är Ungern åter en del av ett öppet imperium, men en extremt nationalistisk sådan. Niklas Ekdal intervjuar historikern Norman Stone i Budapest samt journalisten Richard Swartz som har bott i Wien sedan 70-talet och sett historien från första parkett. Vår världsdel har ett rikt men problematiskt arv av nationalism. När EU knakar i fogarna blir det förflutna synligt. I den här serien går vi till botten med Nationernas Europa. Hur ser historien ut, de myter och kulturer, som format alla dessa identiteter? Serien spelades in under våren 2017. (50min)
   15:30 Veckans bok
  Anders Johnson har skrivit och medverkat i över 100 böcker, nu senast ?Hela Stockholms Isaak Hirsch? där vi får historien om Stockholms omvandling ? från fattigdom och osanitära förhållanden till något som började likna en modern storstad. Byggherren, entreprenören och donatorn Isaak Hirsch var en viktig del i denna uppbyggnad och var både välkänd och ofta förekommande i tidningarnas skämtpress. Anders Johnson samtalar med Katarina O?Nils Franke om mannen bakom Oscarsteatern och Strandvägen. Intervjun spelades in på bokmässan i Göteborg 2017. (30min)
   16:00 Klipporna berättar
  Kina. Två ledande auktoriteter på klippmålningar, amerikanen Paul Bahn och fransmannen Jean-Loïc Le Quellec tar oss till de vackraste och mest fascinerande platser där sådana målningar dokumenterats. I detta avsnitt utforskas det kinesiska berget Huashans monumentala målningar. Producerat av Le Miroir 2016. Del 3 av 3. (60min)
   17:00 När Sverige blev rikt
  Snilleindustrierna 1880-1920. Vi talar gärna om historiens genier som förklaring till människans olika framsteg. Men inga snillen kommer särskilt långt utan lärare och konkurrenter, de är alltid barn av sin tid. Även Sverige fick beundrade uppfinnare och innovatörer mot slutet av 1800-talet. Entreprenörer som Alfred Nobel, Gustaf de Laval, Gustaf Dalén och Sven Wingquist presenterade inte bara nya lösningar utan grundade också världsföretag. Tidigare hade man provat sig fram på egen hand men den nya generationen hade fått en gedigen teknisk skolning. De var frukten av nytt utbildningssystem och ny konkurrens. I detta avsnitt berättas om hur de stora industriföretagen grundades och växte upp, och om hur Sverige hamnade utanför första världskriget. Del 2 av 4. (50min)
   17:50 De stora filosoferna
  Hegel och Marx. Den tyske filosofen George Wilhelm Friedrich Hegel var en av grundarna av den tyska idealismen och föregångare till Karl Marx. Dessa två inflytelserika tänkare diskuterar professor Peter Singer vid Monash University i Australien med programledaren Bryan Magee. BBC 1987. Del 9 av 15. (50min)
   18:40 Axess föredrag - Om krig
  Den långa fred- och kärnvapenavskräckningen. Lawrence Freedman. (20min)
   19:00 Medicinska pionjärer
  Ett litet steg. Den brittiske ortopeden Steve Mannion arbetar i norra delen av Malawi där han är den ende kirurgen på ett område med sju miljoner invånare. Mannion driver flera kliniker för barn och vuxna med klubbfot. För att hjälpa fler patienter har han utbildat sin personal att utföra en närmast okänd behandling som inte kräver kirurgiska ingrepp. Den har blivit en stor framgång men mötte i början stor misstänksamhet. Produktion: BBC 2012. Del 3 av 3. (60min)
   20:00 Historisk Axess
  Svenska officerare i kung Leopolds Kongo. Kongofristaten brukar med rätta nämnas som kolonialism när den var som värst. Flera hundra svenska officerare tjänstgjorde på plats. Hur såg de på den verklighet i vilken de damp ner? Och vilken roll spelade de? Lars Ericson Wolke, professor i historia vid Försvarshögskolan, samtalar med Åsa Karlsson, fil dr i historia och huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon, och Peter Luthersson. Samtalet spelades in våren 2018. Del 3 av 5. (30min)
   20:30 Att lära av historien
  Deglobalisering, ekonomisk tillväxt och demokrati. Finns det några samband mellan ekonomisk tillväxt och demokratisk utveckling? Stefan Link, Doktor i ekonomisk historia vid Dartmouth College i samtal med Peter Robinson. Vad borde dagens politiker och opinionsbildare lära sig av historiska skeenden och händelser? Vad kan man dra för slutsatser om framtidens utveckling, och vilka slutsatser bör inte dras? Journalisten Peter Robinson intervjuar tio deltagare från seminariet Applied History på Stanford University i mars 2018. Peter Robinson är forskare vid Hoover Institution och programledare för intervjuserien Uncommon Knowledge. Han var talskrivare åt Ronald Reagan och George H.W Bush. Del 5 av 10. (30min)
   21:00 Royal Castles and Palaces
  Talare: Bertrand Rondot - The Building of Versailles: a New Model for Royal Palaces; Elfriede Iby - From an Imperial Residence Towards the Schönbrunn Brand in the Global Tourism; Mårten Snickare - Shaping the Center of the World. Hedwig Eleonora and the Imagery at Drottningholm Palace; Lars Ljungström - Messages of the Baroque Palace. Moderator: Ulf Wickbom. Under ett heldagsseminarium på Gripsholms slott i september 2017 diskuterades de kungliga slottens betydelse och symbolik idag. En del av dem används fortfarande som kungliga residens medan andra huvudsakligen fungerar som museer. Slott som tas upp är bland andra Fredriksborg, Versailles, Schönbrunn och Drottningholm. Del 2 av 3. (90min)
   22:30 Heliga Birgitta
  Ända sedan barndomen och uppväxten i Uppland hade Birgitta Birgersdotter känt en kallelse att tjäna och viga sitt liv åt Gud. Hon var mor och hustru och umgicks i de högsta samhällsskikten. Men hennes syner och uppenbarelser drog henne oundvikligen mot Rom. Produktion: Christiana Video 2016. Orignialtitel: Saint Bridget of Sweden. Del 1 av 2. Producerat år 2003. Medverkande: Pernilla August. (60min)
   23:30 Brittiska imperiet
  Jeremy Paxman undersöker hur köpmän, erövrare och kolonisatörer överförde brittiska sedvänjor till det brittiska imperiet. Han börjar i Indien, fortsätter till Singapore och Kanada för att avsluta resan i engelska Leicester hos en indisk familj. Del 2 av 5.
 • Axess TV tv tablå, Onsdag 2018-05-30
   00:30 Axess föredrag - Om krig
  Krig och den mänskliga fantasin. Christopher Coker.
   07:00 Heliga Birgitta
  Ända sedan barndomen och uppväxten i Uppland hade Birgitta Birgersdotter känt en kallelse att tjäna och viga sitt liv åt Gud. Hon var mor och hustru och umgicks i de högsta samhällsskikten. Men hennes syner och uppenbarelser drog henne oundvikligen mot Rom. Produktion: Christiana Video 2016. Orignialtitel: Saint Bridget of Sweden. Del 1 av 2. Producerat år 2003. Medverkande: Pernilla August. (60min)
   08:00 De stora filosoferna
  Hegel och Marx. Den tyske filosofen George Wilhelm Friedrich Hegel var en av grundarna av den tyska idealismen och föregångare till Karl Marx. Dessa två inflytelserika tänkare diskuterar professor Peter Singer vid Monash University i Australien med programledaren Bryan Magee. BBC 1987. Del 9 av 15. (50min)
   08:50 Albert Kahns underbara värld
  Civila under kriget. I detta avsnitt dokumenteras 39 miljoner vanliga fransmäns umbäranden och hjältemod i städer och byar under första världskriget. Produktion: BBC 2007. Del 5 av 9. (60min)
   09:50 Att lära av historien
  Deglobalisering, ekonomisk tillväxt och demokrati. Finns det några samband mellan ekonomisk tillväxt och demokratisk utveckling? Stefan Link, Doktor i ekonomisk historia vid Dartmouth College i samtal med Peter Robinson. Vad borde dagens politiker och opinionsbildare lära sig av historiska skeenden och händelser? Vad kan man dra för slutsatser om framtidens utveckling, och vilka slutsatser bör inte dras? Journalisten Peter Robinson intervjuar tio deltagare från seminariet Applied History på Stanford University i mars 2018. Peter Robinson är forskare vid Hoover Institution och programledare för intervjuserien Uncommon Knowledge. Han var talskrivare åt Ronald Reagan och George H.W Bush. Del 5 av 10. (30min)
   10:20 Nationernas Europa
  Del 2. Fram till katastrofen i första världskriget var Ungern en del av det mångkulturella Habsburgska imperiet, som liknade dagens EU. Efter den kommunistiska parentesen är Ungern åter en del av ett öppet imperium, men en extremt nationalistisk sådan. Niklas Ekdal intervjuar historikern Norman Stone i Budapest samt journalisten Richard Swartz som har bott i Wien sedan 70-talet och sett historien från första parkett. Vår världsdel har ett rikt men problematiskt arv av nationalism. När EU knakar i fogarna blir det förflutna synligt. I den här serien går vi till botten med Nationernas Europa. Hur ser historien ut, de myter och kulturer, som format alla dessa identiteter? Serien spelades in under våren 2017. (220min)
   14:00 Klipporna berättar
  USA. I Nine Mile Canyon i Utahs ökenområde har arkeologer dokumenterat nästan 10 000 målningar av ursprungsbefolkningen. Paleontologen Paul Bahn och forskningsledaren Jean-­Loïc Le Quellec hjälper eftervärlden att tolka de fantasieggande lämningarna. Producerat av Le Miroir 2016. Del 1 av 3. (60min)
   15:00 Klipporna berättar
  Två ledande auktoriteter på klippmålningar, amerikanen Paul Bahn och fransmannen Jean-Loïc Le Quellec tar oss till de vackraste och mest fascinerande platser där sådana målningar dokumenterats. I detta avsnitt befinner de sig i Pedra Furada i Brasilien. Här har över 1000 målningar, 12 000 år gamla, upptäckts. Producerat av Le Miroir 2016. Del 2 av 3. (60min)
   16:00 Klipporna berättar
  Kina. Två ledande auktoriteter på klippmålningar, amerikanen Paul Bahn och fransmannen Jean-Loïc Le Quellec tar oss till de vackraste och mest fascinerande platser där sådana målningar dokumenterats. I detta avsnitt utforskas det kinesiska berget Huashans monumentala målningar. Producerat av Le Miroir 2016. Del 3 av 3. (60min)
   17:00 Kristendomens koder
  Kött och blod. Jesus lidande på korset och de kristna martyrernas plågor spelar en stor roll i konsten. Hur de skildrats och tolkats har skiljts sig genom århundradena. Varför? I sex avsnitt berättar Christy Kenneally om kristendomens olika symboler, tecken, konst och ritualer. Serien är inspelad i elva olika länder. Del 1 av 6. Producerat år 2008. (60min)
   18:00 Gauguin
  När den syfilitiske och alkoholiserade fransmannen Paul Gauguin år 1903 dog i ensamhet på Marquesasöarna var det omöjligt att föreställa sig hans enastående inflytande på modern konst. Waldemar Januszczak berättar den dramatiska historien om Paul Gauguin och hans mästerverk. Produktion: BBC 2010. Del 2 av 2. (60min)
   19:00 Munken som enade Europa
  Under 500-talet grundade den iriske munken Columbanus och hans lärjungar över hundra säten för lärdom och andlighet i ett Europa som splittrats efter Romarrikets fall. En verksamhet som anses ha bidragit till bevarandet av den västerländska civilisationen. BBC: 2015. (60min)
   20:00 Onedinlinjen - säsong 2
  En tehandlare ska sälja sina aktier i Onedinlinjen till högstbjudande. Om Fogarty köper dem tar han kontroll över bolaget. I denna nya säsong stiftar vi åter bekantskap med kapten James Onedin och hans segelfartyg, familj och vänner i Liverpools skeppsredarmiljö från 1800-talet. Produktion: BBC 1972. Del 13 av 14. (60min)
   21:00 Royal Castles and Palaces
  Pleasure- and Hunting Castles. Talare: Magnus Olausson - The Chinese Pavilion at Drottningholm. A Royal Hermitage; Claus M. Smidt - The Hermitage in the Jägersborg Deer Park; Julian Holder - 'The Promise of Delight'. King George IV's Pleasure Dome: the Royal Pavilion, Brighton. Moderator: Ulf Wickbom. Under ett heldagsseminarium på Gripsholms slott i september 2017 diskuterades de kungliga slottens betydelse och symbolik idag. En del av dem används fortfarande som kungliga residens medan andra huvudsakligen fungerar som museer. Slott som tas upp är bland andra Fredriksborg, Versailles, Schönbrunn och Drottningholm. Del 3 av 3. (60min)
   22:00 Veckans bok
  Anders Johnson har skrivit och medverkat i över 100 böcker, nu senast ?Hela Stockholms Isaak Hirsch? där vi får historien om Stockholms omvandling ? från fattigdom och osanitära förhållanden till något som började likna en modern storstad. Byggherren, entreprenören och donatorn Isaak Hirsch var en viktig del i denna uppbyggnad och var både välkänd och ofta förekommande i tidningarnas skämtpress. Anders Johnson samtalar med Katarina O?Nils Franke om mannen bakom Oscarsteatern och Strandvägen. Intervjun spelades in på bokmässan i Göteborg 2017. (30min)
   22:30 När Sverige blev rikt
  Snilleindustrierna 1880-1920. Vi talar gärna om historiens genier som förklaring till människans olika framsteg. Men inga snillen kommer särskilt långt utan lärare och konkurrenter, de är alltid barn av sin tid. Även Sverige fick beundrade uppfinnare och innovatörer mot slutet av 1800-talet. Entreprenörer som Alfred Nobel, Gustaf de Laval, Gustaf Dalén och Sven Wingquist presenterade inte bara nya lösningar utan grundade också världsföretag. Tidigare hade man provat sig fram på egen hand men den nya generationen hade fått en gedigen teknisk skolning. De var frukten av nytt utbildningssystem och ny konkurrens. I detta avsnitt berättas om hur de stora industriföretagen grundades och växte upp, och om hur Sverige hamnade utanför första världskriget. Del 2 av 4. (50min)
   23:20 Historisk Axess
  Svenska officerare i kung Leopolds Kongo. Kongofristaten brukar med rätta nämnas som kolonialism när den var som värst. Flera hundra svenska officerare tjänstgjorde på plats. Hur såg de på den verklighet i vilken de damp ner? Och vilken roll spelade de? Lars Ericson Wolke, professor i historia vid Försvarshögskolan, samtalar med Åsa Karlsson, fil dr i historia och huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon, och Peter Luthersson. Samtalet spelades in våren 2018. Del 3 av 5. (30min)
   23:50 Axess föredrag - Om krig
  Den långa fred- och kärnvapenavskräckningen. Lawrence Freedman.
 • Axess TV tv tablå, Torsdag 2018-05-31
   00:10 Brittiska imperiet
  Jeremy Paxman undersöker hur köpmän, erövrare och kolonisatörer överförde brittiska sedvänjor till det brittiska imperiet. Han börjar i Indien, fortsätter till Singapore och Kanada för att avsluta resan i engelska Leicester hos en indisk familj. Del 2 av 5.
   07:00 Klipporna berättar
  USA. I Nine Mile Canyon i Utahs ökenområde har arkeologer dokumenterat nästan 10 000 målningar av ursprungsbefolkningen. Paleontologen Paul Bahn och forskningsledaren Jean-­Loïc Le Quellec hjälper eftervärlden att tolka de fantasieggande lämningarna. Producerat av Le Miroir 2016. Del 1 av 3. (60min)
   08:00 Klipporna berättar
  Två ledande auktoriteter på klippmålningar, amerikanen Paul Bahn och fransmannen Jean-Loïc Le Quellec tar oss till de vackraste och mest fascinerande platser där sådana målningar dokumenterats. I detta avsnitt befinner de sig i Pedra Furada i Brasilien. Här har över 1000 målningar, 12 000 år gamla, upptäckts. Producerat av Le Miroir 2016. Del 2 av 3. (60min)
   09:00 Klipporna berättar
  Kina. Två ledande auktoriteter på klippmålningar, amerikanen Paul Bahn och fransmannen Jean-Loïc Le Quellec tar oss till de vackraste och mest fascinerande platser där sådana målningar dokumenterats. I detta avsnitt utforskas det kinesiska berget Huashans monumentala målningar. Producerat av Le Miroir 2016. Del 3 av 3. (60min)
   10:00 Veckans bok
  Anders Johnson har skrivit och medverkat i över 100 böcker, nu senast ?Hela Stockholms Isaak Hirsch? där vi får historien om Stockholms omvandling ? från fattigdom och osanitära förhållanden till något som började likna en modern storstad. Byggherren, entreprenören och donatorn Isaak Hirsch var en viktig del i denna uppbyggnad och var både välkänd och ofta förekommande i tidningarnas skämtpress. Anders Johnson samtalar med Katarina O?Nils Franke om mannen bakom Oscarsteatern och Strandvägen. Intervjun spelades in på bokmässan i Göteborg 2017. (30min)
   10:30 Axess föredrag - Om krig
  Den långa fred- och kärnvapenavskräckningen. Lawrence Freedman. (210min)
   14:00 Gauguin
  När den syfilitiske och alkoholiserade fransmannen Paul Gauguin år 1903 dog i ensamhet på Marquesasöarna var det omöjligt att föreställa sig hans enastående inflytande på modern konst. Waldemar Januszczak berättar den dramatiska historien om Paul Gauguin och hans mästerverk. Produktion: BBC 2010. Del 2 av 2. (60min)
   15:00 Albert Kahns underbara värld
  Civila under kriget. I detta avsnitt dokumenteras 39 miljoner vanliga fransmäns umbäranden och hjältemod i städer och byar under första världskriget. Produktion: BBC 2007. Del 5 av 9. (60min)
   16:00 Onedinlinjen - säsong 2
  En tehandlare ska sälja sina aktier i Onedinlinjen till högstbjudande. Om Fogarty köper dem tar han kontroll över bolaget. I denna nya säsong stiftar vi åter bekantskap med kapten James Onedin och hans segelfartyg, familj och vänner i Liverpools skeppsredarmiljö från 1800-talet. Produktion: BBC 1972. Del 13 av 14. (50min)
   16:50 De stora filosoferna
  Hegel och Marx. Den tyske filosofen George Wilhelm Friedrich Hegel var en av grundarna av den tyska idealismen och föregångare till Karl Marx. Dessa två inflytelserika tänkare diskuterar professor Peter Singer vid Monash University i Australien med programledaren Bryan Magee. BBC 1987. Del 9 av 15. (50min)
   17:40 Historisk Axess
  Svenska officerare i kung Leopolds Kongo. Kongofristaten brukar med rätta nämnas som kolonialism när den var som värst. Flera hundra svenska officerare tjänstgjorde på plats. Hur såg de på den verklighet i vilken de damp ner? Och vilken roll spelade de? Lars Ericson Wolke, professor i historia vid Försvarshögskolan, samtalar med Åsa Karlsson, fil dr i historia och huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon, och Peter Luthersson. Samtalet spelades in våren 2018. Del 3 av 5. (30min)
   18:10 Att lära av historien
  Deglobalisering, ekonomisk tillväxt och demokrati. Finns det några samband mellan ekonomisk tillväxt och demokratisk utveckling? Stefan Link, Doktor i ekonomisk historia vid Dartmouth College i samtal med Peter Robinson. Vad borde dagens politiker och opinionsbildare lära sig av historiska skeenden och händelser? Vad kan man dra för slutsatser om framtidens utveckling, och vilka slutsatser bör inte dras? Journalisten Peter Robinson intervjuar tio deltagare från seminariet Applied History på Stanford University i mars 2018. Peter Robinson är forskare vid Hoover Institution och programledare för intervjuserien Uncommon Knowledge. Han var talskrivare åt Ronald Reagan och George H.W Bush. Del 5 av 10. (30min)
   18:40 Axess föredrag - Om krig
  Den långa fred- och kärnvapenavskräckningen. Lawrence Freedman. (20min)
   19:00 Brittiska imperiet
  Jeremy Paxman undersöker hur köpmän, erövrare och kolonisatörer överförde brittiska sedvänjor till det brittiska imperiet. Han börjar i Indien, fortsätter till Singapore och Kanada för att avsluta resan i engelska Leicester hos en indisk familj. Del 2 av 5. (60min)
   20:00 Sanningen om sovjetisk fotboll
  Under Stalin var fotboll en del av den sovjetiska propagandan. Den hemliga polisen och armén var djupt inblandade. Nya, tidigare hemligstämplade, dokument avslöjar många mörka hemligheter i rysk fotboll. Produktion: Terranoa 2017. (60min)
   21:00 När Sverige blev rikt
  Den svenska modellen 1920-1970. I del tre berättas om hur arbetarrörelsen och bondeförbundet kom överens om att dela den politiska makten trots att de stod långt ifrån varandra politiskt. På arbetsmarknaden skedde en liknande överenskommelse i det så kallade Saltsjöbadsavtalet. Programledare: Ronald Fagerfjäll. Del 3 av 4. Producerat år 2011. (60min)
   22:00 Munken som enade Europa
  Under 500-talet grundade den iriske munken Columbanus och hans lärjungar över hundra säten för lärdom och andlighet i ett Europa som splittrats efter Romarrikets fall. En verksamhet som anses ha bidragit till bevarandet av den västerländska civilisationen. BBC: 2015. (60min)
   23:00 Kristendomens koder
  Kött och blod. Jesus lidande på korset och de kristna martyrernas plågor spelar en stor roll i konsten. Hur de skildrats och tolkats har skiljts sig genom århundradena. Varför? I sex avsnitt berättar Christy Kenneally om kristendomens olika symboler, tecken, konst och ritualer. Serien är inspelad i elva olika länder. Del 1 av 6. Producerat år 2008. (50min)
 • Axess TV tv tablå, Fredag 2018-06-01
   23:50 Nationernas Europa
  Del 2. Fram till katastrofen i första världskriget var Ungern en del av det mångkulturella Habsburgska imperiet, som liknade dagens EU. Efter den kommunistiska parentesen är Ungern åter en del av ett öppet imperium, men en extremt nationalistisk sådan. Niklas Ekdal intervjuar historikern Norman Stone i Budapest samt journalisten Richard Swartz som har bott i Wien sedan 70-talet och sett historien från första parkett. Vår världsdel har ett rikt men problematiskt arv av nationalism. När EU knakar i fogarna blir det förflutna synligt. I den här serien går vi till botten med Nationernas Europa. Hur ser historien ut, de myter och kulturer, som format alla dessa identiteter? Serien spelades in under våren 2017.
   07:00 Nationernas Europa
  Del 2. Fram till katastrofen i första världskriget var Ungern en del av det mångkulturella Habsburgska imperiet, som liknade dagens EU. Efter den kommunistiska parentesen är Ungern åter en del av ett öppet imperium, men en extremt nationalistisk sådan. Niklas Ekdal intervjuar historikern Norman Stone i Budapest samt journalisten Richard Swartz som har bott i Wien sedan 70-talet och sett historien från första parkett. Vår världsdel har ett rikt men problematiskt arv av nationalism. När EU knakar i fogarna blir det förflutna synligt. I den här serien går vi till botten med Nationernas Europa. Hur ser historien ut, de myter och kulturer, som format alla dessa identiteter? Serien spelades in under våren 2017. (50min)
   07:50 Innovation Districts and the Example of Tel Aviv
  The Rise of the Urban Innovation District. Talare: Bruce Katz - The New Geography of Innovation, Luise Noring - The Incubator Ecosystem, Rick Siger - Getting the Most Out of Universities. Diskussion. Inspelat i Tel Aviv i september 2017. Del 1 av 3. (70min)
   09:00 Munken som enade Europa
  Under 500-talet grundade den iriske munken Columbanus och hans lärjungar över hundra säten för lärdom och andlighet i ett Europa som splittrats efter Romarrikets fall. En verksamhet som anses ha bidragit till bevarandet av den västerländska civilisationen. BBC: 2015. (60min)
   10:00 Axess föredrag - Om krig
  Krig och den mänskliga fantasin. Christopher Coker. (15min)
   10:15 De stora filosoferna
  Hegel och Marx. Den tyske filosofen George Wilhelm Friedrich Hegel var en av grundarna av den tyska idealismen och föregångare till Karl Marx. Dessa två inflytelserika tänkare diskuterar professor Peter Singer vid Monash University i Australien med programledaren Bryan Magee. BBC 1987. Del 9 av 15. (225min)
   14:00 Onedinlinjen - säsong 2
  En tehandlare ska sälja sina aktier i Onedinlinjen till högstbjudande. Om Fogarty köper dem tar han kontroll över bolaget. I denna nya säsong stiftar vi åter bekantskap med kapten James Onedin och hans segelfartyg, familj och vänner i Liverpools skeppsredarmiljö från 1800-talet. Produktion: BBC 1972. Del 13 av 14. (50min)
   14:50 Att lära av historien
  Deglobalisering, ekonomisk tillväxt och demokrati. Finns det några samband mellan ekonomisk tillväxt och demokratisk utveckling? Stefan Link, Doktor i ekonomisk historia vid Dartmouth College i samtal med Peter Robinson. Vad borde dagens politiker och opinionsbildare lära sig av historiska skeenden och händelser? Vad kan man dra för slutsatser om framtidens utveckling, och vilka slutsatser bör inte dras? Journalisten Peter Robinson intervjuar tio deltagare från seminariet Applied History på Stanford University i mars 2018. Peter Robinson är forskare vid Hoover Institution och programledare för intervjuserien Uncommon Knowledge. Han var talskrivare åt Ronald Reagan och George H.W Bush. Del 5 av 10. (40min)
   15:30 Historisk Axess
  Svenska officerare i kung Leopolds Kongo. Kongofristaten brukar med rätta nämnas som kolonialism när den var som värst. Flera hundra svenska officerare tjänstgjorde på plats. Hur såg de på den verklighet i vilken de damp ner? Och vilken roll spelade de? Lars Ericson Wolke, professor i historia vid Försvarshögskolan, samtalar med Åsa Karlsson, fil dr i historia och huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon, och Peter Luthersson. Samtalet spelades in våren 2018. Del 3 av 5. (30min)
   16:00 Sanningen om sovjetisk fotboll
  Under Stalin var fotboll en del av den sovjetiska propagandan. Den hemliga polisen och armén var djupt inblandade. Nya, tidigare hemligstämplade, dokument avslöjar många mörka hemligheter i rysk fotboll. Produktion: Terranoa 2017. (60min)
   17:00 The Making of the Samurai
  The Tokugawa Society. Talare: Stephen Turnbull: The Trials and Triumphs of the Tokugawa, Anne Walthall: Samurai Women and the Boshin Civil War. Moderator: Yukiko Duke. Inspelat på Engelsbergs bruk i maj 2017. I vår tid har samurajen blivit en kulturell ikon, älskad men ofta feltolkad. Vem var han egentligen - hemma och i krig? Hur har bushido, samurajernas hederskodex, tolkats under olika tidsperioder? Och hur har samurajernas kultur påverkat det moderna Japan? I detta seminarium samlas en rad experter på samurajernas historia under olika tidsepoker. Del 1 av 3. (40min)
   17:40 Veckans bok
  Anders Johnson har skrivit och medverkat i över 100 böcker, nu senast ?Hela Stockholms Isaak Hirsch? där vi får historien om Stockholms omvandling ? från fattigdom och osanitära förhållanden till något som började likna en modern storstad. Byggherren, entreprenören och donatorn Isaak Hirsch var en viktig del i denna uppbyggnad och var både välkänd och ofta förekommande i tidningarnas skämtpress. Anders Johnson samtalar med Katarina O?Nils Franke om mannen bakom Oscarsteatern och Strandvägen. Intervjun spelades in på bokmässan i Göteborg 2017. (30min)
   18:10 När Sverige blev rikt
  Den svenska modellen 1920-1970. I del tre berättas om hur arbetarrörelsen och bondeförbundet kom överens om att dela den politiska makten trots att de stod långt ifrån varandra politiskt. På arbetsmarknaden skedde en liknande överenskommelse i det så kallade Saltsjöbadsavtalet. Programledare: Ronald Fagerfjäll. Del 3 av 4. Producerat år 2011. (50min)
   19:00 Axess lunchseminarium
  Begreppet rättigheter har fått en framträdande plats i debatt och politik. Politiska åsikter och intressen formuleras allt oftare i termer av absoluta och globala rättigheter. Det skapar friktion med en demokrati som bygger på kompromisser och fungerar inom ramen för nationalstater. Har rättighetstänkandet gått för långt? Lars Trägårdh, professor i historia och civilsamhälleskunskap vid Ersta Sköndal Bräcke högskola, inleder ett samtal som modereras av PJ Anders Linder. Seminariet spelades in i april 2018. (60min)
   20:00 Kristendomens koder
  Fördömd och räddad. Hur uppstod föreställningen om livet efter detta och hur har den förändrats genom århundradena? I detta avsnitt undersöks också kristna begrepp som limbo och skärselden (som inte nämns i Bibeln). I sex avsnitt berättar Christy Kenneally om kristendomens olika symboler, tecken, konst och ritualer. Serien är inspelad i elva olika länder. Del 2 av 6. Producerat år 2008. (60min)
   21:00 Brittiska imperiet
  Det brittiska imperiet utvecklade en särskild sorts hjälte: en äventyrare, gentleman och hygglig kille galen i sport. På jakt efter denna säregna figur tar sig Jeremy Paxman till Östafrika där upptäckare letade efter Nilens källa. Han besöker Khartoum i Sudan och berättar historien om den halvgalne general Gordon, reser till Hong Kong där britterna byggde en spektakulär galoppbana och till Jamaica där cricket också blev en kamp för jämlikhet mellan raserna. Produktion: BBC 2012. Del 3 av 5. (60min)
   22:00 Gauguin
  När den syfilitiske och alkoholiserade fransmannen Paul Gauguin år 1903 dog i ensamhet på Marquesasöarna var det omöjligt att föreställa sig hans enastående inflytande på modern konst. Waldemar Januszczak berättar den dramatiska historien om Paul Gauguin och hans mästerverk. Produktion: BBC 2010. Del 2 av 2. (60min)
   23:00 Albert Kahns underbara värld
  Civila under kriget. I detta avsnitt dokumenteras 39 miljoner vanliga fransmäns umbäranden och hjältemod i städer och byar under första världskriget. Produktion: BBC 2007. Del 5 av 9.
 • Axess TV tv tablå, Lördag 2018-06-02
   00:00 Innovation Districts and the Example of Tel Aviv
  The Rise of the Urban Innovation District. Talare: Bruce Katz - The New Geography of Innovation, Luise Noring - The Incubator Ecosystem, Rick Siger - Getting the Most Out of Universities. Diskussion. Inspelat i Tel Aviv i september 2017. Del 1 av 3.
   07:00 Kristendomens koder
  Fördömd och räddad. Hur uppstod föreställningen om livet efter detta och hur har den förändrats genom århundradena? I detta avsnitt undersöks också kristna begrepp som limbo och skärselden (som inte nämns i Bibeln). I sex avsnitt berättar Christy Kenneally om kristendomens olika symboler, tecken, konst och ritualer. Serien är inspelad i elva olika länder. Del 2 av 6. Producerat år 2008. (50min)
   07:50 Innovation Districts and the Example of Tel Aviv
  Some Critical Observations. Talare: Peter Nijkamp - Challenge and Response: The Resourceful Region, Yoav Goldwein - Innovation for All. Diskussion under ledning av Michael Mehaffy. Inspelat i Tel Aviv i september 2017. Del 2 av 3. (60min)
   08:50 Axess föredrag - Om krig
  Krig och den mänskliga fantasin. Christopher Coker. (20min)
   09:10 När Sverige blev rikt
  Den svenska modellen 1920-1970. I del tre berättas om hur arbetarrörelsen och bondeförbundet kom överens om att dela den politiska makten trots att de stod långt ifrån varandra politiskt. På arbetsmarknaden skedde en liknande överenskommelse i det så kallade Saltsjöbadsavtalet. Programledare: Ronald Fagerfjäll. Del 3 av 4. Producerat år 2011. (50min)
   10:00 Historisk Axess
  Svenska officerare i kung Leopolds Kongo. Kongofristaten brukar med rätta nämnas som kolonialism när den var som värst. Flera hundra svenska officerare tjänstgjorde på plats. Hur såg de på den verklighet i vilken de damp ner? Och vilken roll spelade de? Lars Ericson Wolke, professor i historia vid Försvarshögskolan, samtalar med Åsa Karlsson, fil dr i historia och huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon, och Peter Luthersson. Samtalet spelades in våren 2018. Del 3 av 5. (30min)
   10:30 Veckans bok
  Anders Johnson har skrivit och medverkat i över 100 böcker, nu senast ?Hela Stockholms Isaak Hirsch? där vi får historien om Stockholms omvandling ? från fattigdom och osanitära förhållanden till något som började likna en modern storstad. Byggherren, entreprenören och donatorn Isaak Hirsch var en viktig del i denna uppbyggnad och var både välkänd och ofta förekommande i tidningarnas skämtpress. Anders Johnson samtalar med Katarina O?Nils Franke om mannen bakom Oscarsteatern och Strandvägen. Intervjun spelades in på bokmässan i Göteborg 2017. (210min)
   14:00 Heliga Birgitta
  Ända sedan barndomen och uppväxten i Uppland hade Birgitta Birgersdotter känt en kallelse att tjäna och viga sitt liv åt Gud. Hon var mor och hustru och umgicks i de högsta samhällsskikten. Men hennes syner och uppenbarelser drog henne oundvikligen mot Rom. Produktion: Christiana Video 2016. Orignialtitel: Saint Bridget of Sweden. Del 1 av 2. Producerat år 2003. Medverkande: Pernilla August. (60min)
   15:00 De stora filosoferna
  Hegel och Marx. Den tyske filosofen George Wilhelm Friedrich Hegel var en av grundarna av den tyska idealismen och föregångare till Karl Marx. Dessa två inflytelserika tänkare diskuterar professor Peter Singer vid Monash University i Australien med programledaren Bryan Magee. BBC 1987. Del 9 av 15. (45min)
   15:45 En ny bok
  Royal Garden. Mats Wiklund och Mattias Hessérus samtalar med Susanna Popova om boken ?Royal Garden?, om kungliga trädgårdar. Boken kan köpas här: http://axess.se/shop/Article.aspx?id=176 Producerat år 2016. (15min)
   16:00 Brittiska imperiet
  Det brittiska imperiet utvecklade en särskild sorts hjälte: en äventyrare, gentleman och hygglig kille galen i sport. På jakt efter denna säregna figur tar sig Jeremy Paxman till Östafrika där upptäckare letade efter Nilens källa. Han besöker Khartoum i Sudan och berättar historien om den halvgalne general Gordon, reser till Hong Kong där britterna byggde en spektakulär galoppbana och till Jamaica där cricket också blev en kamp för jämlikhet mellan raserna. Produktion: BBC 2012. Del 3 av 5. (60min)
   17:00 The Making of the Samurai
  The Samurai Culture. Talare: Thomas D. Conlan: The Question of the ?Rise of the Warriors? during the Warring States Era, Karl Friday: Martial Ways, Whys & Whens, Natasha Bennett: Armour for an Age of Peace. Moderator: Yukiko Duke. Inspelat på Engelsbergs bruk i maj 2017. I vår tid har samurajen blivit en kulturell ikon, älskad men ofta feltolkad. Vem var han egentligen - hemma och i krig? Hur har bushido, samurajernas hederskodex, tolkats under olika tidsperioder? Och hur har samurajernas kultur påverkat det moderna Japan? I detta seminarium samlas en rad experter på samurajernas historia under olika tidsepoker. Del 2 av 3. Producerat år 2014. Regissör: Edward McGown. (60min)
   18:00 Onedinlinjen - säsong 2
  En tehandlare ska sälja sina aktier i Onedinlinjen till högstbjudande. Om Fogarty köper dem tar han kontroll över bolaget. I denna nya säsong stiftar vi åter bekantskap med kapten James Onedin och hans segelfartyg, familj och vänner i Liverpools skeppsredarmiljö från 1800-talet. Produktion: BBC 1972. Del 13 av 14. (60min)
   19:00 Nationernas Europa
  Del 2. Fram till katastrofen i första världskriget var Ungern en del av det mångkulturella Habsburgska imperiet, som liknade dagens EU. Efter den kommunistiska parentesen är Ungern åter en del av ett öppet imperium, men en extremt nationalistisk sådan. Niklas Ekdal intervjuar historikern Norman Stone i Budapest samt journalisten Richard Swartz som har bott i Wien sedan 70-talet och sett historien från första parkett. Vår världsdel har ett rikt men problematiskt arv av nationalism. När EU knakar i fogarna blir det förflutna synligt. I den här serien går vi till botten med Nationernas Europa. Hur ser historien ut, de myter och kulturer, som format alla dessa identiteter? Serien spelades in under våren 2017. (45min)
   19:45 Axess föredrag - Om krig
  Krig och den mänskliga fantasin. Christopher Coker. (15min)
   20:00 Albert Kahns underbara värld
  Efter eldgivningen. När fredsfördraget undertecknades 1918 var Albert Kahns fotografer på plats i Paris. De dokumenterade både jubelscener och återgången till ett normalt liv. Produktion: BBC 2007. Del 6 av 9. (60min)
   21:00 Vem var Axel Ebbe?
  Ett porträtt av sekelskiftesmänniskan, kvinnokarlen och konstnären Axel Ebbe. Nästan alla skånska städer har sina Ebbeverk. Ändå har vi inte vetat så mycket om denna mångsidigt begåvade konstnär. Nu träder han fram genom otaliga brev: Från ungdomens sökande, genom konststudier och utställningsmödor till hans kvinnohistorier och äktenskap. Ebbe var produktiv som få och skapade inte bara skulpturer, utan även teckningar, grafik, måleri och humoristiska verser på Hököpingska. Hans liv blir rikt och fyllt av såväl ångest och nederlag som passion och triumfer. Troell och Hemmel skildrar honom med respekt, ömsinthet och humor. Björn Kjellman tolkar skickligt Ebbes brev och som åskådare förflyttas man till en annan värld, en annan tid och en förtätad stämning. (60min)
   22:00 Att lära av historien
  Deglobalisering, ekonomisk tillväxt och demokrati. Finns det några samband mellan ekonomisk tillväxt och demokratisk utveckling? Stefan Link, Doktor i ekonomisk historia vid Dartmouth College i samtal med Peter Robinson. Vad borde dagens politiker och opinionsbildare lära sig av historiska skeenden och händelser? Vad kan man dra för slutsatser om framtidens utveckling, och vilka slutsatser bör inte dras? Journalisten Peter Robinson intervjuar tio deltagare från seminariet Applied History på Stanford University i mars 2018. Peter Robinson är forskare vid Hoover Institution och programledare för intervjuserien Uncommon Knowledge. Han var talskrivare åt Ronald Reagan och George H.W Bush. Del 5 av 10. (30min)
   22:30 Munken som enade Europa
  Under 500-talet grundade den iriske munken Columbanus och hans lärjungar över hundra säten för lärdom och andlighet i ett Europa som splittrats efter Romarrikets fall. En verksamhet som anses ha bidragit till bevarandet av den västerländska civilisationen. BBC: 2015. (60min)
   23:30 Flöjturet
  En unik dokumentär om hur en grupp entusiastiska forskare lyckades rekonstruera mekaniken till ett över 200 år gammalt flöjtur och få detta självspelande instrument att fungera igen. Efter ett oändligt antal timmar av konstruktions- och precisionsarbete, kan man nu åter höra hur musik faktiskt lät för över 200 år sedan. Musiken är programmerad med metallstift och bryggor på träcylindrar, och ljudet alstras av en liten orgel. Dessa träcylindrar visar hur man redan på 1700-talet tänkte musik på exakt samma sätt som man gör idag. I moderna datorprogram, som används av dagens kompositörer och musikproducenter, är musiken programmerad precis likadant som på flöjturets träcylindrar €“ bara digitalt i stället för mekaniskt. Flöjturen blev populära i Sverige i slutet av 1700-talet i högre ståndskretsar. Det rekonstruerade flöjturet, som tillhör Kungliga Vitterhetsakademien, är från 1790-talet och är en typisk representant för det svenska flöjturet, ett vackert utsmyckat urfoder i Masreliezisk anda och med tidstypisk musik.
 • Axess TV tv tablå, Söndag 2018-06-03
   00:00 Innovation Districts and the Example of Tel Aviv
  Some Critical Observations. Talare: Peter Nijkamp - Challenge and Response: The Resourceful Region, Yoav Goldwein - Innovation for All. Diskussion under ledning av Michael Mehaffy. Inspelat i Tel Aviv i september 2017. Del 2 av 3.
   07:00 När Sverige blev rikt
  Den svenska modellen 1920-1970. I del tre berättas om hur arbetarrörelsen och bondeförbundet kom överens om att dela den politiska makten trots att de stod långt ifrån varandra politiskt. På arbetsmarknaden skedde en liknande överenskommelse i det så kallade Saltsjöbadsavtalet. Programledare: Ronald Fagerfjäll. Del 3 av 4. Producerat år 2011. (50min)
   07:50 Innovation Districts and the Example of Tel Aviv
  The Case of Tel Aviv. Talare: Sergio Porta - The Secret of the Plot, Yodan Rofé - Extending the magic of the city: the challenge of the Tel-Aviv Metropolitan Area. Sammanfatting av Tigran Haas. Inspelat i Tel Aviv i september 2017. Del 3 av 3. (40min)
   08:30 Veckans bok
  Anders Johnson har skrivit och medverkat i över 100 böcker, nu senast ?Hela Stockholms Isaak Hirsch? där vi får historien om Stockholms omvandling ? från fattigdom och osanitära förhållanden till något som började likna en modern storstad. Byggherren, entreprenören och donatorn Isaak Hirsch var en viktig del i denna uppbyggnad och var både välkänd och ofta förekommande i tidningarnas skämtpress. Anders Johnson samtalar med Katarina O?Nils Franke om mannen bakom Oscarsteatern och Strandvägen. Intervjun spelades in på bokmässan i Göteborg 2017. (30min)
   09:00 Sanningen om sovjetisk fotboll
  Under Stalin var fotboll en del av den sovjetiska propagandan. Den hemliga polisen och armén var djupt inblandade. Nya, tidigare hemligstämplade, dokument avslöjar många mörka hemligheter i rysk fotboll. Produktion: Terranoa 2017. (60min)
   10:00 Munken som enade Europa
  Under 500-talet grundade den iriske munken Columbanus och hans lärjungar över hundra säten för lärdom och andlighet i ett Europa som splittrats efter Romarrikets fall. En verksamhet som anses ha bidragit till bevarandet av den västerländska civilisationen. BBC: 2015. (230min)
   13:50 Nationernas Europa
  Del 2. Fram till katastrofen i första världskriget var Ungern en del av det mångkulturella Habsburgska imperiet, som liknade dagens EU. Efter den kommunistiska parentesen är Ungern åter en del av ett öppet imperium, men en extremt nationalistisk sådan. Niklas Ekdal intervjuar historikern Norman Stone i Budapest samt journalisten Richard Swartz som har bott i Wien sedan 70-talet och sett historien från första parkett. Vår världsdel har ett rikt men problematiskt arv av nationalism. När EU knakar i fogarna blir det förflutna synligt. I den här serien går vi till botten med Nationernas Europa. Hur ser historien ut, de myter och kulturer, som format alla dessa identiteter? Serien spelades in under våren 2017. (50min)
   14:40 Historisk Axess
  Svenska officerare i kung Leopolds Kongo. Kongofristaten brukar med rätta nämnas som kolonialism när den var som värst. Flera hundra svenska officerare tjänstgjorde på plats. Hur såg de på den verklighet i vilken de damp ner? Och vilken roll spelade de? Lars Ericson Wolke, professor i historia vid Försvarshögskolan, samtalar med Åsa Karlsson, fil dr i historia och huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon, och Peter Luthersson. Samtalet spelades in våren 2018. Del 3 av 5. (30min)
   15:10 Kristendomens koder
  Fördömd och räddad. Hur uppstod föreställningen om livet efter detta och hur har den förändrats genom århundradena? I detta avsnitt undersöks också kristna begrepp som limbo och skärselden (som inte nämns i Bibeln). I sex avsnitt berättar Christy Kenneally om kristendomens olika symboler, tecken, konst och ritualer. Serien är inspelad i elva olika länder. Del 2 av 6. Producerat år 2008. (50min)
   16:00 Brittiska imperiet
  Det brittiska imperiet utvecklade en särskild sorts hjälte: en äventyrare, gentleman och hygglig kille galen i sport. På jakt efter denna säregna figur tar sig Jeremy Paxman till Östafrika där upptäckare letade efter Nilens källa. Han besöker Khartoum i Sudan och berättar historien om den halvgalne general Gordon, reser till Hong Kong där britterna byggde en spektakulär galoppbana och till Jamaica där cricket också blev en kamp för jämlikhet mellan raserna. Produktion: BBC 2012. Del 3 av 5. (60min)
   17:00 The Making of the Samurai
  The Myths Surrounding the Samurai. Talare: Constantine Vaporis: Performance, Display, and the Spectacular: The ?Great Peace? and Samurai Culture in Tokugawa Japan, Michael Wert: The Invention of Samurai Culture in Tokugawa Japan, Oleg Benesch: Constructing the Samurai, Constructing the Nation: Martial Values in Meiji Japan. Moderator: Yukiko Duke. Inspelat på Engelsbergs bruk i maj 2017. I vår tid har samurajen blivit en kulturell ikon, älskad men ofta feltolkad. Vem var han egentligen - hemma och i krig? Hur har bushido, samurajernas hederskodex, tolkats under olika tidsperioder? Och hur har samurajernas kultur påverkat det moderna Japan? I detta seminarium samlas en rad experter på samurajernas historia under olika tidsepoker. Del 3 av 3. (50min)
   17:50 Albert Kahns underbara värld
  Efter eldgivningen. När fredsfördraget undertecknades 1918 var Albert Kahns fotografer på plats i Paris. De dokumenterade både jubelscener och återgången till ett normalt liv. Produktion: BBC 2007. Del 6 av 9. (55min)
   18:45 Axess föredrag - Om krig
  Krig och den mänskliga fantasin. Christopher Coker. (15min)
   19:00 Vem var Axel Ebbe?
  Ett porträtt av sekelskiftesmänniskan, kvinnokarlen och konstnären Axel Ebbe. Nästan alla skånska städer har sina Ebbeverk. Ändå har vi inte vetat så mycket om denna mångsidigt begåvade konstnär. Nu träder han fram genom otaliga brev: Från ungdomens sökande, genom konststudier och utställningsmödor till hans kvinnohistorier och äktenskap. Ebbe var produktiv som få och skapade inte bara skulpturer, utan även teckningar, grafik, måleri och humoristiska verser på Hököpingska. Hans liv blir rikt och fyllt av såväl ångest och nederlag som passion och triumfer. Troell och Hemmel skildrar honom med respekt, ömsinthet och humor. Björn Kjellman tolkar skickligt Ebbes brev och som åskådare förflyttas man till en annan värld, en annan tid och en förtätad stämning. (60min)
   20:00 Att lära av historien
  Hur lära av historien?. Niall Ferguson, författare och professor i ekonomisk historia, diskuterar med journalisten Peter Robinson hur man lär av historien. Vad kan USA och Kina lära av det brittiska imperiet och vad hade Mark Zuckerberg kunnat lära sig om nätverk om han hade gått på Fergusons historiekurs när han var Harvardstudent? Vad borde dagens politiker och opinionsbildare lära sig av historiska skeenden och händelser? Vad kan man dra för slutsatser om framtidens utveckling, och vilka slutsatser bör inte dras? Journalisten Peter Robinson intervjuar tio deltagare från seminariet Applied History på Stanford University i mars 2018. Peter Robinson är forskare vid Hoover Institution och programledare för intervjuserien Uncommon Knowledge. Han var talskrivare åt Ronald Reagan och George H.W Bush. Del 6 av 10. (30min)
   20:30 De stora filosoferna
  Professsor Frederick Copleston vid University of London diskuterar Arthur Schopenhauers tänkande med programledaren Bryan Magee. BBC 1987. Del 10 av 15. (50min)
   21:20 Flöjturet
  En unik dokumentär om hur en grupp entusiastiska forskare lyckades rekonstruera mekaniken till ett över 200 år gammalt flöjtur och få detta självspelande instrument att fungera igen. Efter ett oändligt antal timmar av konstruktions- och precisionsarbete, kan man nu åter höra hur musik faktiskt lät för över 200 år sedan. Musiken är programmerad med metallstift och bryggor på träcylindrar, och ljudet alstras av en liten orgel. Dessa träcylindrar visar hur man redan på 1700-talet tänkte musik på exakt samma sätt som man gör idag. I moderna datorprogram, som används av dagens kompositörer och musikproducenter, är musiken programmerad precis likadant som på flöjturets träcylindrar €“ bara digitalt i stället för mekaniskt. Flöjturen blev populära i Sverige i slutet av 1700-talet i högre ståndskretsar. Det rekonstruerade flöjturet, som tillhör Kungliga Vitterhetsakademien, är från 1790-talet och är en typisk representant för det svenska flöjturet, ett vackert utsmyckat urfoder i Masreliezisk anda och med tidstypisk musik. (20min)
   21:40 Axess lunchseminarium
  Begreppet rättigheter har fått en framträdande plats i debatt och politik. Politiska åsikter och intressen formuleras allt oftare i termer av absoluta och globala rättigheter. Det skapar friktion med en demokrati som bygger på kompromisser och fungerar inom ramen för nationalstater. Har rättighetstänkandet gått för långt? Lars Trägårdh, professor i historia och civilsamhälleskunskap vid Ersta Sköndal Bräcke högskola, inleder ett samtal som modereras av PJ Anders Linder. Seminariet spelades in i april 2018. (60min)
   22:40 Onedinlinjen - säsong 2
  En tehandlare ska sälja sina aktier i Onedinlinjen till högstbjudande. Om Fogarty köper dem tar han kontroll över bolaget. I denna nya säsong stiftar vi åter bekantskap med kapten James Onedin och hans segelfartyg, familj och vänner i Liverpools skeppsredarmiljö från 1800-talet. Produktion: BBC 1972. Del 13 av 14. (50min)
   23:30 Axess föredrag - Om krig
  Krig och den mänskliga fantasin. Christopher Coker.